Kultúra

75 éve tört ki a második világháború

75 éve tört ki a második világháború

2014. szeptember 1., hétfő
75 éve tört ki a második világháború

1939. szeptember elsején indult meg a második világégés, Lengyelország Németország általi lerohanásával. Az emberiség legnagyobb és legvéresebb konfliktusa hat évig tartott és körülbelül 50-60 millió emberi életet követelt.

A második világháború kitörésének legfőbb oka az első világháború volt - pontosabban az azt lezáró igazságtalan, megalázó békerendszer, amely irreális feltételeivel, eltúlzott kárpótlási követeléseivel és igazságtalan határátrendezéseivel már 1919-ben elvetette a következő konfliktus csíráit. Jelentősen hozzájárult a háború kitöréséhez az 1929-ben elindult gazdasági világválság, amely nyomán elterjedt szegénység és munkanélküliség miatti általános elégedetlenséget kihasználva hatalomra jutó Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, amely Adolf Hitler vezetésével hat év alatt a válság által megviselt Németországból egy erős, háborúra kész államot hozott létre, amely nem is késlekedett a háború kirobbantásával. A második világégést Lengyelország megtámadása indította, 1939. szeptember elsején Németország megtámadta keleti szomszédját, válaszul az előző napi "provokációra", a lengyel egyenruhába öltöztetett német foglyok színlelt támadására. A támadás igazi oka a versailles-i békeszerződés által Lengyelországhoz csatolt Kelet-Poroszország visszafoglalása volt, valamint az akció az 1939 augusztus 23-án kötött német-szovjet megállapodásban, a Molotov-Ribbentrop paktumban meghatározott, lengyel területeken kialakítandó érdekszférák elfoglalását is magába foglalta. A támadásra reagálva Franciaország és Nagy-Britannia szeptember harmadikán hadat üzent Németországnak, azonban a két szövetséges nagyhatalom tétlen maradt, ez az állapot volt a "Furcsa háború", ami Franciaország megtámadásáig tartott. Lengyelország sorsát a nyugati hatalmak tétlensége mellett a szeptember tizenhetedikei szovjet bevonulás pecsételte meg, aminek keretien belül a Vörös Hadsereg elfoglalta a Molotov-Ribbentrop paktum által kijelölt területeket. A térségben a harcok szeptember 28-ig tartottak, a hatalmas emberi és technikai fölénnyel két irányból érkező támadásokat a lengyel hadsereg nem tudta feltartani. Az emberiség legnagyobb háborúja négy kontinenst, 61 államot, 100 millió fegyverest érintett, a pusztítás hat évig húzódott, a szárazföld mellett az ég és a tengerek óceánok felszíne és mélye is csatatérré vált, a gyilkolás új szintjei születtek meg a háború alatt a szisztematizált népirtástól az atombombáig, és az ekkor történtek máig számos vita tárgyát képezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.