Kultúra

Énekes hölgy szerezte meg a tiszaszigeti "Ki mit tud" első helyét + FOTÓK

Énekes hölgy szerezte meg a tiszaszigeti "Ki mit tud" első helyét + FOTÓK

2014. március 30., vasárnap
Énekes hölgy szerezte meg a tiszaszigeti "Ki mit tud" első helyét + FOTÓK
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Március utolsó hétvégéjén, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, ismét teltházas, térségi „KI MIT TUD” vetélkedőt rendeztek Tiszaszigeten - adta hírül a Vedres István Faluház.

A Tiszaszigeti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a II. Tiszaszigeti Roma Kulturális Tavaszi Fesztivál részeként megrendezett KI MIT TUD versenyen, különböző kategóriákban több mint harminc előadást kísérhettek végig a résztvevők. A népszerűbb vers - próza és ének mellett, volt még magas fokú mozgástechnikát, népi kultúrát, kézügyességet, amatőr színjátszó képességeket igénylő produkció is. Olykor-olykor a „szavakat-hangokat tettek váltották fel”, amikor az akrobatikus tánc, cigánytánc, magyar néptánc, és klasszikus társastánc latin ritmusaiból kaptak ízelítőt a nézők és a nem könnyű helyzetben lévő héttagú zsűri.

A hosszas értékelés után a következő eredmények születtek:

1. Lévai Vanessza (ének) 2. Borbély Csaba (bűvész előadás) 3. Mihály család (cigánytáncok) Tekintettel a produkciók gazdagságára, értékteremtő sokszínűsége és magas színvonalára, a zsűri különdíjában részesült:

Kocsos Istvánné

(vers),

Szabó Nóra

(néptánc oktató - művészeti vezető),

Tari Stefánia

Palázsi Miklós

(tánc),

Kiss Györgyi

(felkészítő tanár),

Nagy Botond

(ének – a verseny 6 éves, legfiatalabb fellépője). Ezen kívül valamennyi fellépő ajándékban részesült. A díjakat

Ferenczi Ferenc

polgármester, zsűri tag,

Babarczi Istvánné

óvodai intézményvezető, zsűritag és

Kolompár László

, a Csongrád Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke adták át. „A készségek, képességek, korosztályok és generációk versenye mellett a rendezvény kicsiben ízelítőt adott a magyar és roma kultúra egy-egy területéről. A program ugyanis, ahogyan az tavaly is, példásra vizsgázott a roma – magyar együttműködés, együtt ünneplés, kölcsönös megismerés területén is. Különösképpen volt érezhető a nemzeti gyökerektől független közösségi együttlét öröme a résztvevő fellépő és nézőközönség köreiből összesereglő, a rendezvény végét megkoronázó, gyermekek közös kötetlen ünneplésében és játékában. Lépésről lépésre, együtt dolgozva, együttműködve, együtt ünnepelve fogadta be és szervezte meg immáron második alkalommal, hagyományteremtő jelleggel Tiszasziget a rendezvényt, melyben úttörő munkát végez

Kozák János

a helyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Babarczi Istvánné, a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus óvoda vezetője”. - mondta rendezvényértékelő összefoglalójában Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki megköszönte az eddigi munkát, és reményét fejezte ki a jövőbeni együttműködést illetően is. Tiszaszigeten nem lett volna teljes a rendezvény, ha a fellépők és vendégek egyaránt nem lettek volna megvendégelve egy kiadós ebéddel. Kozák János, a Tiszaszigeti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és csapata egy finom gulyással kedveskedett a vendégeknek és emellett valamennyi gyermek egy-egy tábla csokoládét is kapott a támogatók jóvoltából. Jól vizsgázott az idei rendezvényre elkészült és első alkalommal bevetésre kerülő, közel 50 négyzetméteres mobilszínpad is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.