Kultúra

Megnyílt a Doyenek és fiatalok kiállítás a Reök-palotában + FOTÓK

Megnyílt a Doyenek és fiatalok kiállítás a Reök-palotában + FOTÓK

2013. október 20., vasárnap
Megnyílt a Doyenek és fiatalok kiállítás a Reök-palotában + FOTÓK
magyar_festeszet_napja_mj 23

Doyenek és fiatalok címmel nyílt kiállítás vasárnap a Magyar Festészet Napja alkalmából a szegedi Reök-palotában, az eseményen Keserü Ilonát életműdíjjal tüntették ki. A fiatal alkotók számára létrehozott, a 21 éves korában elhunyt erdélyi festőművészről, Maticska Jenőről elnevezett elismerést Király Gábor vehette át.

Keserü Ilona

1933-ban Pécsett született, Szőnyi István tanítványa volt a budapesti Képzőművészeti Főiskola freskószakán. 1967-ben kezdett vászondomborítással foglalkozni, de díszleteket és jelmezeket is tervezett, 1974-ben a dél-franciaországi Vence-ban, a Károlyi Alapítvány művésztelepén dolgozott, 1979 és 1984 között a Szentendrei Régi Művésztelep tagja volt. A pécsi tudományegyetem rajz tanszékén tanított, 1991-2003 között tanszékvezető egyetemi tanár, a Pécsi Képzőművészeti Mesteriskola alapítója, azóta professor emerita az egyetemen. 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1989-ben érdemes művész lett, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta életműve elismeréséért, és a művészetoktatásban elért eredményeiért. 2007-ben Hazám-díjjal, 2009-ben Príma-díjjal tüntették ki, 2011-ben megkapta szülővárosa díszpolgári címét.

Király Gábor

1979-ben született Kecskeméten, előbb itt a Kandó Kálmán Művészeti Szakközépiskola grafika szakán tanult, majd az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szerzett rajz-vizuális kommunikáció szakos, illetve a pécsi művészeti karon vizuális nevelőtanár diplomát. A Magyar Festők Társaságának tagja, s tíz éve részt vesz a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tevékenységében. Munkáját többek között Derkovits-ösztöndíjjal és Strabag Festészeti Díjjal ismerték el. Egyéni kiállításai mellett rendszeres résztvevője az országos képzőművészeti seregszemléknek, így a Szegedi Nyári Tárlatnak és Táblaképfestészeti Biennáléknak, ez utóbbin 2012-ben elnyerte Szeged város díját. A Reök-palotában november 3-ig látogatható Doyenek és fiatalok című tárlaton a hazai képzőművészet mesterei és 35 év alatti alkotók mintegy hetven művét csodálhatja meg a közönség. A kiállítás egyfajta keresztmetszetet ad a mai magyar festészet törekvéseiről. A tárlat rendezőelve szerint külön-külön termekbe kerültek a fiatal és az idősebb festők alkotásai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.