Kultúra

Fából és vasból való képekkel búcsúznak a tehetségek + FOTÓK

Fából és vasból való képekkel búcsúznak a tehetségek + FOTÓK

2013. június 1., szombat
Fából és vasból való képekkel búcsúznak a tehetségek + FOTÓK
Pipei_kiall_2

Június 5-ig láthatók Pipei Borbála, az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös tárlatsorozata utolsó kiállító tehetségének képei a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Fából és vasból való alkotások kerültek a falakra, a fiatal művésztehetség általában nem festi őket, kivéve a piros színhasználatot, inkább a rozsdás és natúr felületeket kedveli – jellemezte a falakra került alkotásokat a kiállítást megnyitó

Márkus Adrienn

.

Gáspár Botond

gitárjátékával hangolódtak rá a különleges alkotásokra.

Pipei Borbála

, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatót az utóbbi időben a szobrászat vonzza. „Az alkotások anyaga legtöbbször fa, amit otthon találok, több esetben használtam fémet is: szeretem a rozsdás felületeket, illetve a fa különböző erezetét” – magyarázta a művésztehetség, aki ezek mellett kartonokkal és papírral is dolgozik. Szívesen alkalmaz különböző anyagokat egy alkotáson belül, kihasználva a köztük levő feszültséget. Például a fa, tökéletesen simára csiszolva rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével. Több alkotáson feltűnik a vörös szín is. „Szeretem, mert úgy érzem, jól mutat a többi felülettel, éppen a kontrasztja miatt. A piros szín élénk, erőteljes, a többi viszont kopottas” – jellemezte a művésztehetség az alkotásokat, amiket egyébként merszképeknek neveznek. A Fából vaskarika című tárlat munkái 2010 és 2013 között születtek, némelyek kiállításra, mások órai feladatként – így például a fapárna úgynevezett pseudotárgy-feladatalkotásnak készült.

„Azért csinálom, mert élvezem” – vallja Borbála, aki mesterképzésre Sopronba, formatervező szakra jelentkezett. Főleg asztali árut készítő cégnél szeretne elhelyezkedni, az „asztali áru” alatt az üvegtárgyakat, poharakat, csészéket, tányérokat értik. Pipei Borbála Erasmus-ösztöndíjjal egy szemesztert Törökországban töltött, ahol új anyagokkal, technikákkal ismerkedett meg. Mint elmondta, ha lehetősége lesz, szeretne újra külföldre menni. Második alkalommal rendezett tárlatsorozatot az SZTE Tehetségpont a Somogyi-könyvtárban, a tehetséggondozó szervezet támogatottjait ösztöndíjak mellett ilyen megmutatkozási lehetőségekkel is igyekszik segíteni. „A könyvtár számára öröm volt a sok fiatal, tehetséges alkotónak teret adni, ettől a bibliotéka is színesebbé, gazdagabbá vált, számos pozitív visszajelzést kaptunk” – mondta el a megnyitó végén Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa. Forrás: www.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.