Kultúra

A szegedi Eötvös-gimnázium volt a legjobb a Wallenberg-vetélkedőn + FOTÓK

A szegedi Eötvös-gimnázium volt a legjobb a Wallenberg-vetélkedőn + FOTÓK

2013. március 19., kedd
A szegedi Eötvös-gimnázium volt a legjobb a Wallenberg-vetélkedőn + FOTÓK

A Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola 2013 tavaszán ismét meghirdette Régen volt? Hol is volt? című történelmi vetélkedőjét, melynek középdöntője a Somogyi-könyvtárban zajlott.

A verseny középpontjában a holokauszt történései, az embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése és embermentő emlékhelyek álltak. A középiskolás diákok a vetélkedő első fordulójában 50 kérdésből álló feladatsort tölthettek le az internetről. Az 56 (a legtöbb pontszámot elérő) csapat jutott tovább a második forduló középdöntőibe, amelyek március 18. és 22. között rendeznek Győrött, Tatabányán, Vácott, Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Debrecenben. A szegedi területi középdöntőnek március 18-án délután a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár adott helyszínt, ahol négy városból, hét iskola nyolc csapata mérte össze a témával kapcsolatos tudását. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola két csapattal, a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Gregus Máté Tagintézmény, a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, a kalocsai Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Szent István Gimnázium, a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a SZTEJKI Eötvös József Egységes Gimnázium egy-egy csapattal vett részt a versenyben.

Wallenberg örökében

A verseny eredménye

1. hely: Paktumiti csapat (SZTEJKI Eötvös József Egységes Gimnázium, Szeged) 2. hely: Wallenberg utódai csapat (Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, Csongrád) 3. hely: Stockholm csapat (Szent István Gimnázium, Kalocsa)

A szegedi középdöntőn köszöntőt mond

Kardos János

, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztály vezetője, valamint

Sebes József

, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője. 1988 decemberében alakult meg a budapesti Raoul Wallenberg Egyesület, Sebes József alapító tagja volt, valamint a Wallenberg-alapítvány elnöki posztját is betölti. Az eredményhirdetésen elmondta, nem pusztán emlékbizottságként működnek. A névadó emlékét őrzik, kutatják történetét, ugyanakkor fellépnek a diszkrimináció ellen is, és az ilyen aktivitásokat támogatják. Szeretnék, ha a kutatások nyomán például a második világháborúra, a Horthy-korszakra vagy a zsidóüldözésre jobb rálátást nyernének.

Másokat mentett meg

A "pálmát" az Eötvös-gimnázium csapata vihette el. Felkészítőjük, Bartosné Dobos Andrea történelemtanár elmondta, éppen aktuális témát jelentett számukra a vetélkedő, hiszen a tananyagban ennél a korszaknál tartottak. Hozzátette: a diákokat érdekli ez a téma. Mindig csodálatot vált ki, ha van egy ember, aki képes kockáztatni a saját életét, hogy másokat megmentsen - Raoul Wallenberg ilyen ember volt. Gazdag családból származott, sokat utazott és több nyelven beszélt, mégsem készült diplomatának, de örömmel vállalta a neki jutott embermentő feladatot. Döbbenetes, hogy túlélte a náci terrort, és az oroszok ölték meg - fogalmazott a tanárnő. A győztes csapatban a 13A osztály diákjait találjuk: Szilágyi Anett, Varga Zita, Csapó Csenge és Kocsis Diána Eliza. "Érdekes és egyben elrettentő ez a korszak " - összegzett Szilágyi Anett. Megtudtuk, rövid idő volt a versenyre való felkészülésre, az internetes forduló után még egy középdöntő-előzetes feladatot is teljesíteni kellett, ők egy holokauszt-túlélővel készítettek interjút. "Olyan kérdéseket kaptunk, amilyenekre számítottunk" - számolt be a versenyről Kocsis Diána Eliza. Hozzátette: a felkészülést a szerteágazó elsajátítandó anyag nehezítette. Azt is elmondta, nagyon érdekli a történelem, mamája sokat mesélt a második világháborús eseményekről, az akkori megpróbáltatásokról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.