Kultúra

A bennünk élő Don Quijote – itt a La Mancha lovagja + FOTÓK

A bennünk élő Don Quijote – itt a La Mancha lovagja + FOTÓK

2012. november 16., péntek
A bennünk élő Don Quijote – itt a La Mancha lovagja + FOTÓK

November 16-ától játsszák a Nagyszínházban a La Mancha lovagja című zenés színművet. Don Quijote kedves és mindenki számára ismerős figuráját Cervantes életének egyik epizódjába ágyazva láthatjuk a darabban.

A

Dale Wasserman

és

Mitch Leigh

által jegyzett mű a Don Quijote írója,

Cervantes

életének egy valós epizódjával foglalja keretbe a bolondos kóborlovag történetét. Valóban megtörtént, hogy Cervantes (

Rácz Tibor

, illetve

Jakab Tamás

) egy monostort adóbevallási ügybe kevert, ezért elítélték, és börtönbe zárták. Itt a költő és hű szolgája a rabok bevonásával eljátssza a Don Quijotét, melyben Cervantes a „búsképű lovagot” ölti magára, szolgája pedig természetesen Sanchót (

Gömöri Krisztián

), a fogva tartottak közül kerül ki a lovag szívehölgye, Aldonza, pontosabban Dulcinea (

Szilágyi Annamária

). Ez az a pont, ahol találkozik az ember egy irodalmi hőssel, a színjáték által pedig mi is találkozunk a magunk Don Quijotéjével – magyarázta portálunknak

Keresztes Attila

rendező, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója, aki a Liliom, az Édes Anna és a Hedda Gabler után most talán némileg könnyedebb vizekre evez. „Öröm számomra Szegeden dolgozni. A komoly dolgok és a pszichoanalízis után egy musicalt viszek színpadra, talán az egyik legismertebb történet, szélmalomharccal és mindenki egyéni idealizmusával. Engem ebben a történetben az érdekel, hogy ki ez a Don Quijote. Vajon mindannyiunkban megvan ez a fajta szándék a szépre, a moralitásra, ami által szebben tudjuk megélni az életünket? A másik kérdés, hogy ha ez megvan, akkor miért kell ezért meghalni?” – mondta el a rendező a színház október végi sajtótájékoztatóján.

Keresztes Attila portálunknak arról is beszélt, azáltal, hogy musical szólal meg a színpadon, a prózai helyzetet hangsúlyosabbá teszi a zene, talán kicsit tömöríti, inkább az esszenciáját és nem a részleteit kapjuk a történetnek. „Számomra Don Quijote szava szent és sérthetetlen, mindenben követem őt, bármit mond” – vázolta a Sancho-figura alapvonalait Gömöri Krisztián. Hozzátette: bár nem szűkölködik a darab poénokban, de megvan a mélysége is. A Cervantes – DonQuijote szerepet magára öltő Rácz Tibor úgy fogalmazott, mindannyiunkban motoszkál a kíváncsiság, hogy miként lehet az igazságot megfejteni úgy, hogy az a hittel párosuljon. A La Mancha lovagját a hetvenes években már láthatta a nagyérdemű. Most ismét meghívást kapunk arra, hogy zenés és komikus helyzeteken keresztül megtapasztaljuk, a szépbe és jóba vetett hit miként változtathatja meg a világot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.