Kultúra

Nyolcszáz helyszín az idei kulturális örökség napjain

Nyolcszáz helyszín az idei kulturális örökség napjain

2012. szeptember 11., kedd
Nyolcszáz helyszín az idei kulturális örökség napjain

Mintegy kétszáz településen nyolcszáz helyszín várja az érdeklődőket a szeptember 15-16-án megrendezendő kulturális örökség napjain. Az idei programsorozat az Örökölt üzenet címet kapta.

Cselovszki Zoltán

, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke a programokról tartott keddi budapesti tájékoztatón a rendezvény nemzetköziségére hívta fel a figyelmet, valamint kiemelte, hogy ilyenkor olyan épületek nyílnak meg az érdeklődők előtt, amelyek máskor nem látogathatók. Hozzátette: az idei mottó arra utal, hogy az örökségvédelem "elmozdul az anyagból a benne lakó üzenet, a valódi tartalom felé". A kulturális örökség napjaihoz az idén csatlakozott a brit nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz terme, a Pálos Könyvtár és Papnevelő Intézet, a kőbányai pincerendszer vagy például a kelenföldi kocsiszín is. Vidéken új helyszín lesz a kecskeméti Cifrapalota, a szegedi vasútállomás felvételi épülete, Székesfehérvárott a Királykút-emlékház, Tatán a Bordó-ház vagy Gödöllőn a Testőrlaktanya. A teljes program a www.oroksegnapok.hu honlapon olvasható. A 1999 óta - 2010 kivételével - minden évben megtartott rendezvénnyel egy időben, szeptember 15. és 23. között tartják a Szakrális Művészetek Hete Fesztivált, amelynek keretében az idén is megrendezik a templomok éjszakát Budapesten és az ország több településén. A sajtótájékoztatón elhangzott, az idén kevesebb helyszín vesz részt a programsorozatban. Ennek egyik oka, hogy az ingyenes rendezvény jelentős megterhelést jelent az anyagi gondokkal küzdő intézményeknek, ugyanakkor a tavalyi látogatottság is elmaradt a várttól. Az idén ezért díjat alapítottak a legaktívabb szervezőknek - az elismerést a megnyitón, szeptember 14-én a Magyar Nemzeti Múzeumban adják át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.