Kultúra

Az álmodozó Petőfi és Mokány Berci – élclapok nyomában + FOTÓK, HANG

Az álmodozó Petőfi és Mokány Berci – élclapok nyomában + FOTÓK, HANG

2012. augusztus 18., szombat
Az álmodozó Petőfi és Mokány Berci – élclapok nyomában + FOTÓK, HANG

Az élclap viszonylag későn alakult ki, a mai értelemben vett ilyen műfaj 1832-ben Párizsban jelent meg először, Charivari címmel, és hosszú éveken keresztül meghatározója lett a vicclapok történetének: 1848-ban összesen hat európai városban adták ki, többek között Pesten is. A Somogyi-könyvtár folyóiratait tallóztuk.

A Charivari egyébként glosszarovatként indul

Jókai

Életképek című lapjában az 1840-es években. A magyar sajtótörténet az önálló lapként kiadott pesti Charivaritól számítja az első rendszeresen megjelenő magyar élclap, a pesti vicc születését. Szerkesztője Lauka Gusztáv pesti humorista volt, aki

Petőfi

baráti köréhez tartozott. A katonatiszt és feltaláló

Szerelmey Miklóssal

fogott össze 1848 júniusában az első élclap elindításáért, melyből mindössze 25 szám jelent meg, majd az alkotók beálltak a honvédseregbe. Minden lapszám harmadik oldalára egész oldalas karikatúrát készített Szerelmey, az egyiken az álmodozó Petőfit örökíti meg (

második képünkön

). Az élclapot ma politika vicclapnak mondanánk, az „élc” nyelvújítás-korabeli szó, a német „Witz” magyarítása – mondta el portálunknak

Jurkovicsné Kálmán Margit

könyvtáros. Az élc és a vicc közötti különbség csekély: talán az élc személyre szólóbb, személyesebb.

Az „ősök”

De menjünk vissza az elejére! A műfaj gyökerei a 18. századi Angliába nyúlnak vissza, ekkor születik két rövid életű, de nagy hatású szatirikus hetilap, a Tatler (1709–1711) és a Spectator (1711–1712). Ezek még grafikák nélkül jelennek meg – vázolta a kezdeteket a könyvtáros. Mint említettük, a modern, szövegét és illusztrációit egyformán fontosnak tartó élclap a Charivari lesz 1832-től. 1841-ben párizsi mintára Londonban megindul a Punch, 1848-ban a bécsi Charivari, majd Pesten az első magyar nyelvű élclap, szintén Charivari címen, Dongó alcímmel. A fél évet élt lap után Jókai veszi át a vezető szerepet. 1856-ban jelenik meg a Nagy Tükör, majd 1858-ban az Üstökös, amely elsősorban anekdotákat és adomákat közöl.

A Nagy Tükör egy-egy lapszámában Szegedről is olvashatunk. Hallgasson meg egy versikét a szegedi töltésről!

Csicseri Bors élcelődései

A centralizált abszolutizmus lazulásával, az 1860-as évek elején jelenhetnek meg a kifejezetten politikával foglalkozó élclapok, egyszerre hat is napvilágot lát, de csak egy bizonyul tartósnak: Tóth Kálmán Bolond Miska című lapja (1860-1875) – folytatta Jurkovicsné Kálmán Margit. A kiegyezés után természetesen ugrásszerűen megnő az élclapok száma is. 1868. január 1-jén Ágai Adolf (alias Csicseri Bors) megindítja a Borsszem Jankót (1868–1938), a kor legszínvonalasabb, legszórakoztatóbb élclapját. A könyvtárostól azt is megtudtuk, az élclap jellegéből adódóan inkább ellenzéki sajtóműfaj volt, nehéz dolga lehetett a szerkesztőnek és munkatársainak, hiszen a Borsszem Jankó a kormányzó Deák-párt politikáját szolgálja (a lap címére is az ötletet Andrássy Gyula adta), jobboldali, liberális szellemben készült. Célközönsége elsősorban a városi nagypolgárság. Ágai Adolf mellett rövid ideig Heltai Jenő is szerkesztette a lapot 1904-ben, a legelső számokban pedig Vas Gereben, Gyulai Pál és Arany János is dolgozott a Borsszem Jankónak. Hamarosan megszülettek az élclap később híressé vált karakterei, akik a magyar társadalom jellegzetes alakjait figurázták ki, mint például Mokány Berci (vidéki földesúr), Sanyaró Vendel (köztisztviselő), Mihaszna András (rendőr) vagy Lengenádfalvay Kotlik Zirzabella, a dúskeblű honleány, „szélbali honhölgy”.

Bolond Istóktól a Fidibuszig

1878-ban elstartol a Bolond Istók, Bartók Lajos függetlenségi párti élclapja is – mely a Borsszem Jankó és az Üstökös után a harmadik legnépszerűbb volt a műfajban –, majd 1888-ban a népies hangú, ellenzéki Mátyás Diák. Az először 1883-ban kiadott Pikáns Lapok magát – némileg félrevezetően – a naturalista irodalom fórumának nevezi. A médiumot botrányok kísérik, ezért két év múlva új szerkesztéssel és megváltozott címmel, Magyar Figaróként folytatja pályafutását. Jelentősége abban áll, hogy új élclaptípust teremt, a politizálástól eltekintő, a polgári társaság életét tükröző szalonélclapot, amelynek a századfordulótól kezdve Heltai Jenő lett jellemző és sikeres művelője – emelte ki a könyvtáros. Maga Heltai 1905-ben indította útjára Fidibusz című lapját, amely a 20. század elejének legnagyobb hatású élclapja. És a sor végére: 1945. május 20-án jelenik meg először a Ludas Matyi című szatirikus hetilap, amely évtizedeken keresztül az ország egyetlen élclapjaként működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.