Kultúra

Múlt és jelen kézfogása – rendhagyó Négy évszak Nagy Imrétől + FOTÓK

Múlt és jelen kézfogása – rendhagyó Négy évszak Nagy Imrétől + FOTÓK

2012. április 23., hétfő
Múlt és jelen kézfogása – rendhagyó Négy évszak Nagy Imrétől + FOTÓK

Avagy az elektromos zongora fa kottatartóval

Nagy Imre Erik Tápén élő zongorista, karmester és zeneszerző legújabb szerzeménye is felcsendült azon a jótékonysági esten, melyet az Egészség a Legnagyobb Érték Közhasznú Alapítvány kuratóriuma rendezett szombaton a Móra Ferenc Múzeumban. A free-scores.com nemzetközi versenyén januárban első díjat elnyert komponista egy érdekes kísérlettel is megörvendeztette közönségét.

A koncert két részből állt, melyeket egy tavaszi és magyaros jellegű divatbemutató kapcsolt össze a Szegedi Divatiskola jóvoltából. Az első rész volt a komolyzenei blokk, itt hangzott el

Nagy Imre Erik

73-as opusszal jelzett új műve, a Tavaszi capriccio szerenád.

Szöllősy József

, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere játszotta a hegedűszólamot, Nagy Imre pedig zongorán kísérte. A művész a tavaszi hangulatú klasszikus duót közvetlenül

a januári díjnyertes Ave Maria

után írta.

A második „felvonásban” egy érdekességgel is elkápráztatta a zeneszerző az est résztvevőit: Vivaldi Négy évszakja szólalt meg analóg és digitális hangszerekkel, a régi concerto grosso hagyományát idézve. A hegedűszólista szintén Szöllősy József volt vonósnégyesével. Sajátos hangzást kölcsönzött az előadásnak, hogy úgy hatott, mintha versenyeztetnék az analóg, hagyományos akusztikus hangszereket digitális rokonaikkal. Mégsem valódi versenyről volt szó, hiszen mindannyian a szólistát kísérték, a kétféle hangzásvilág viszont valóban újdonságot jelentett. „A múlt és a jelen jelképes kézfogása volt ez, mely megmutatta azt is, megteremthetjük az egyensúlyt a régi és mai zene között. Nem kizáró tényező a mai technika, ha az ember egy cél érdekében, a közönség és a szerző szolgálatára jól használja fel. Így a mai eszközökkel, korszerű akusztikus élményt nyújtva, kéz a kézben születik újjá a zene” – vallja Nagy Imre. Az ötletet térben is rendkívül szemléletesen oldották meg: mindegyik akusztikus hangszer mögött foglalt helyet a digitális megfelelője, mint egy árnyék. Nagy Imre egyébként bár elektromos zongoránál komponál, máig őrzi régi hangszere fa kottatartóját… Az esten közreműködött Szécsi Edit szoprán, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének docense, valamint Altorjay Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Fellépett továbbá Fedor Zsófia, aki műsorvezetőként is hozzájárult az est sikeréhez. A rendezvényen a MÁV Rendelő orvosai, egészségügyi dolgozói vettek részt, a bevételt orvosi műszer vásárlására fogják fordítani. Az esemény fővédnöke Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, védnöke Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója; főszervezője pedig Berecz Zsuzsanna, az Egészség a Legnagyobb Érték Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.