Kultúra

A „legkossuthabb” kiflit keresi a Móra-múzeum

A „legkossuthabb” kiflit keresi a Móra-múzeum

2012. március 5., hétfő
A „legkossuthabb” kiflit keresi a Móra-múzeum

Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító kiflisütő-versenyt rendeznek március 15-én. A megmérettetésen induló sütemények közül szakértők választják majd ki a „legkossuthabb” kiflit.

Kossuth Lajos

kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Kossuth a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa

Palugyay Jakab

volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett. Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt,

Batthyány Lajost

. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható. A Kossuth-kiflisütő verseny megmérettetésére saját sütésű kiflivel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze majd elfogyasztására a március 15-ei ünnepen kerül sor. Az első helyezett kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.