Kultúra

Három héttel hosszabbították Gregus Máté kiállítását

Három héttel hosszabbították Gregus Máté kiállítását

2012. január 31., kedd
Három héttel hosszabbították Gregus Máté kiállítását

Három héttel tovább látogatható az Emlékpont kiállítása

Három héttel, február 19-ig meghosszabbították az Emlékpont Az értékteremtő id. Gregus Máté életét, munkásságát és örökségét bemutató kiállítását, melyre megnyitása óta több mint ezren voltak kíváncsiak a vásárhelyi közgyűjteményben. A tárlathoz további kísérőrendezvények: vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak februárban, a hó végén pedig egy lengyel-magyar ötvenhatos kiállítás nyílik a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató kiállítóhelyen.

Korabeli fényképek, újságcikkek és dokumentumok, a szőlőművelés és a gyümölcstermesztés eszközei, valamint az egykoron több mint félezer darabos könyvtárának néhány kiemelkedő jelentőségű, dedikált kötete látható az idősebb

Gregus Máté

(1861-1938), a neves mintagazda életét és emlékezetét bemutató tárlaton az Emlékpontban. A kiállítás elsődleges célja, hogy emléket állítson annak az értékteremtő hódmezővásárhelyi-székkutasi parasztpolgárnak, akiről évtizedeken keresztül hallgatni „illett”. A „múltat végképp eltörölni” jegyében nem csak a legendás gyümölcsöst semmisítették meg, hanem a létrehozójának az emlékét is ki akarták törölni a köztudatból. Nem sikerült. Ma már nem csak azok emlegetik idősebb Gregus Mátét (és családját) nagy tisztelettel, akik közelről ismerték őt vagy tisztában voltak a teljesítményével, hanem az a fiatal generáció is, amely sok évtizedes elhallgatás után, az utóbbi két évtizedben ismerkedett meg a „homoki apostol” életével. Az Emlékpont ezzel a tárlattal hozzá szeretne járulni, hogy ez a nagyszerű életmű a korábbiaknál is jobban ismertté váljék. A december 10-én nyílt tárlat megtekintésében főként a mai Székkutas község alapítójának nevét viselő hódmezővásárhelyi középiskola diákjai „jeleskedtek”, akiknek kiváló lehetőséget nyújt a kiállítás, hogy megismerjék a névadó, dél-alföldi „self-made-man” tüneményes pályafutását. A fiatalabb korosztálynak múzeumpedagógia foglalkozáson mutatják be a 20 század első felének agrárvilágát és paraszti életmódját az Emlékpont munkatársai február 3-án, pénteken délután két órától. A Gregus-kiállítást követően a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan fog megnyílni a Szétlőtt városok: Poznan-Budapest 1956 című tárlat. A kiállítás, mely az 1956-os eseményeken keresztül a lengyelek és magyarok kommunista időszak alatti közös múltját idézi fel a Nemzeti Emlékezet Intézete, a budapesti 1956-os Intézet valamint a varsói Magyar Kulturális Intézet összefogásában valósult meg. A 32 tablót felvonultató anyagot először a Lengyel-Magyar Barátság Napján, a Függetlenségi Harcok Múzeumában mutatták be a tavalyi évben Poznań-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.