Kultúra

Boszniát járt mérnök ezredes a mostari híd drámájáról + VIDEÓ

Boszniát járt mérnök ezredes a mostari híd drámájáról + VIDEÓ

2011. december 15., csütörtök
Boszniát járt mérnök ezredes a mostari híd drámájáról + VIDEÓ

A délszláv háború során, 1993-ban megsemmisítették a mostari Öreg hidat, melyet Csontváry egyik legismertebb festményén örökített meg. A híd újjáépítési munkálataiban magyar békefenntartók is részt vettek.

December 16-án, pénteken 12 óra 30 perckor a festmény előtt, a Móra-múzeum Csontváry-kiállításának termében beszél Nyers József ezredes a magyar kontingens feladatairól. Az ezredes maga is részt vett a munkálatokban. A mostari Öreg híd több mint négyszáz éven keresztül kötötte össze a Neretva folyó két partját. A gyalogos híd azonban az 1993-as délszláv háború áldozata lett: stratégiai okokból megsemmisítették, néhány óra alatt rombolta le egy tank. Mivel méretei miatt csak gyalogoshídként használták, lerombolása szimbolikus jelentőséggel bírt. A híd rekonstrukciója a háború után azonnal megkezdődött, a munkálatokban a Magyar SFOR Alakulat, a Magyar Műszaki Kontingens is részt vett. A magyar katonák végezték a Neretvába zuhant kőtömbök kiemelését, a híd maradványainak felszínre segítését. Emellett közreműködtek egy ideiglenes híd megépítésében is, mely újra összekötötte a kettészakított várost.

Csontváry Kosztka Tivadar

„Római híd Mosztárban” című festménye a huszadik század elején, eredeti pompájában ábrázolja a lenyűgöző építményt. Az újjáépítési tervek elkészítésekor állítólag ezt a festményt is figyelembe vették, hogy minél pontosabban építhessék újjá a szimbolikus jelentőségű hidat. Az újjáépítés magyar vonatkozású munkálatairól, a kontingens feladatairól

Nyers József

ezredes, a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka beszél a Móra Ferenc Múzeum Csontváry-kiállításán, a mostari festmény előtt. Az ezredes szintén részt vett a boszniai munkálatokban. Tekintse meg a festményről készült

óriásfelbontású képünket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.