Bioborászat, avagy a hagyományos borkészítés + FOTÓK



Igazi hagyományos alföldi borok mutatkoztak be a Rendezvényházban. Akik betértek e borkóstolóra megtudhatták többek között, hogy az öregapáink borkészítése, az 50-100 éves hagyományt lényegében ma bioborként lehet árulni. A Fiatal borászok újborai Csongrád megyéből elnevezésű rendezvényen Bodor László csongrádi borász és Zádori Károly Szeged-Kiskundorozsma bormívese mutatkozott be.
A SZEGEDma.hu a csongrádi termelővel beszélt arról, hogy is kell elképzelni egy biborászt. „A biotermesztés egy ősi, hagyományos termesztési technológia, főleg azért tartom ezt fontosnak, mert szerintem az egészségünk elengedhetetlen része a tiszta táplálkozás, hogy minél kevesebb vegyszert vigyünk be a szervezetünkbe. Sajnos a gyümölcsök esetében, főleg a nagyüzemi termesztésben egyre több kemikáliát használnak. Gyakran ezekkel a kémiai rásegítésekkel érnek el nagy hozamot, de közben a gyümölcs veszít a potenciájából, a talajt kizsigerelik, és mint tudjuk a szőlő is gyümölcs” – mesélt a munkáját „élesztő” gondolatokról
Bodor László
. „Én úgy próbálom ezt megoldani, hogy csak szerves trágyával pótolom a tápanyagot a talajban. A növényvédelemnél odafigyelek a kórokozók viselkedésére, és a megelőzésre koncentrálok, kimondottan csak réz és kén alapú vegyszereket használok. Sok függ a szőlő fajától és az időjárástól is. Az ide év szerencsés volt, nem szaporodtak el a gombák, de a 2010-es évjáratnál kadarkát és cabernet sauvignont nem is kellett szüretelnem, mindent elvitt a gomba” – mondta a termelő, aki kiemelte azt is, hogy ő semmit nem tesz hozzá a borhoz, nem ad plusz cukrot, nem deríti a bort, de nem is vesz el belőle.