Kultúra

A magyar katona vitézsége + FOTÓK

A magyar katona vitézsége + FOTÓK

2011. szeptember 21., szerda
A magyar katona vitézsége + FOTÓK

Fába vésett magyar történelem

Az újszegedi Rendezvényházban látható az az igazán figyelemreméltó tárlat, melyen vitéz Nagy János László fafaragásain tárul elénk a magyar történelem számtalan jeles pillanata Árpádtól a második világháború pokláig. Az 1956-ban, 10 évesen Kanadába emigrált művész Torontóban végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, majd hosszú évekig grafikusként dolgozott, később karikatúrakészítést tanított. A néhai Gyovai Eszter fafaragóművész sugallatára fordult az élő anyaghoz, melybe belevéste a magyar évszázadok sok-sok felemelő vagy épp keserű pillanatát.

Árpádtól Eger védőin át Horthyig

A faragványokon szinte élőként lépnek elénk múltunk hősei, a hont elfoglaló Árpád vezér, a hős várvédő Dobó István, az egyszerű világháborús közkatona, a lován ülő Horthy Miklós. Az ismeretlenbe csepp vagyonkájával szekerező, a Benes-dekrétumok által kitelepített magyar család, a háború gyötrelmeitől megviselt baka, a családját arctalanul óvó paraszt filmként repíti a szemlélőt a századokon át, megmutatva mindazt, amit egy magyar ember ismerhet, tudhat, de legfőképp érezhet a magyarságból. Mindaz, amit dicsőséges és vérzivataros múltunkból oly sokszor az uralkodó politikai kurzusok elfedtek, megmásítottak, máig tagadnak, most a faragványokról figyelmezteti a szemlélőt: „Soha ne felejtsétek el, hogy magyarok vagytok!"

SISU - Magyar és külföldi önkéntesek a finn-orosz háborúban

A kiállítást megnyitója után Zetényi-Csukás Ferenc új kötetét ismerhették meg az érdeklődők. Amikor 1939-ben Finnországot megtámadta a Szovjetunió, kezdetét vette a „téli háború", melyben az oroszok le akarták igázni a hozzájuk képest területileg és lélekszámban is csekély Finnországot. Ekkor a finn kormány a külföldi önkéntesek számára megalapította a SISU-t, azt az elitalakulatot, melynek tagjai között voltak svédek, dánok, lettek és más nemzetek fiai (még németek, angolok és amerikaiak is), s nem utolsósorban magyarok is. Ebben a kötetben öt, Finnország függetlenségéért harcoló magyar önkéntes osztja meg harctéri élményeit az olvasóval, megtörve az elhallgatás csendjét és végre méltó helyre téve a SISU-t, fejet hajtva Finnország bátor népe előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.