„Borban az igazság…”: A bor felszolgálása


BorABC 5.
A bor hőmérséklete
A bor megfelelő kóstolási hőmérsékletét a vendég asztalánál kell elérni, ezért különösen a hűtést igénylő borok esetén vegyük figyelembe a helyiség és a pohár hőmérsékletét is. Vigyázzunk, a bor minőségére nagyon rossz hatással van a hirtelen – sokkszerű – hőmérsékletváltozás. A különböző bortípusok más és más hőfokon fogyasztva érvényesülnek a legjobban. - testes vörösborokat szobahőmérsékleten, 17-18°C-on - könnyebb vörösborokat 15-16°C-on - tokaji aszúborokat pincehőmérsékleten, 10-12°C-on - fehér- és rozéborokat hűtőszekrény-hőmérsékleten, 8-10°C-on - pezsgőt 6-8°C-on szolgálunk felDugóhúzó
Bortöltés
Elsőként magunknak töltünk egy keveset, egyrészt, hogy az üvegbe hullott parafa törmeléket eltávolítsuk, másrészt, hogy megkóstoljuk, megfelelő-e a bor. A kulturált borfogyasztás megfelelő pohara a tiszta, száraz, talpas, felfelé szűkülő, száras kehely, különböző méretekben. A kisebbe a fehérbort, a nagyobba a vörösbort töltjük, mindig csak a pohár 2/3 részéig, hogy helyet hagyjunk a bor szabad mozgatásának, az illatok szabad áramlásának.Borok eltarthatósága
Tárolás
1. Lehetőleg 10-14°C-os, állandó hőmérsékletű, se túl nedves, se túl száraz, kevésbé fényes, levegős helyen. 2. Fektetve, hogy a dugó és a bor érintkezzen egymással. 3. Mozgatástól, rázkódástól mentes helyen. A borhoz kapcsolódó szakkifejezésekhez tekintse meg Borlexikonunkat!Előző rész: „Borban az igazság…”: BortípusokA következő részben: A fehérbor (Forrás: users.atw.hu/iboksz, www.bor.specia.hu, www.borocska.hu, bor.wyw.hu)Összeállította: Illés Tibor