Kultúra

Szilvia jött, látott és győzött

Szilvia jött, látott és győzött

2010. október 4., hétfő
Szilvia jött, látott és győzött
Mert egy sanzonett, egy tingli-tangli nőszemély, egy „Csárdáskirálynő” soha nem lehet egy Lippert-Weilersheim herceg felesége… Csak most. Csak ma. Csak egy operettben. Szerelem, féltés, gőg – humor, tánc, zene. Bár a Csárdáskirálynőnek komolyra szabott története van, nem tudjuk úgy nézni ezt a mesét, hogy ne tudnánk, ebben a világban végül mindenkinek boldognak kell lennie. „Hej, Rózsám”, „A lányok, a lányok…”, „Jajj, cica…”, „Hajmási Péter”, „Emlékszel még…” – Kálmán Imre nagyoperettje ontja a slágereket, amik majdhogynem garanciát jelentenek a sikerre. Ez a zene majd száz év után is ugyanolyan jól szól. Tasnádi Csaba rendező, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője klasszikusként (is) fogyasztható, de ugyanakkor nagyon jól megszerkesztett darabot kínál a nagyérdeműnek. Kiváló táncbetétek, precízen kimért mozdulatok (koreográfus: Juronics Tamás) suhognak az egyidejűleg korhű, ugyanakkor egyszerűen szép díszletek és ruhák között (díszlet-jelmeztervező: Pasquale Grossi).
A Csárdáskirálynő a Szegedi Nemzeti Színház és a trieszti Teatro Verdi operaház koprodukciójaként jött létre, és – a szereplőktől, énekkartól és zenekartól eltekintve – azonos a 41. Trieszti Operett Fesztivál keretében július 8-án bemutatott produkcióval, melyhez a szegedi teátrum Tasnádi Csaba rendezőt, Pál Tamás karmestert, Juronics Tamás koreográfust és a tánckart adta. Míg a nyári előadás magánszerepeit – Vadász Dániel kivételével – olasz szereplők formálták meg, most a szegedi társulat előadásában két szereposztásban láthatja a nagyérdemű a produkciót, melyben a Szilviát játszó Kónya Krisztina, illetve Bucsi Annamária, valamint a Balczó Péter és Kóbor Tamás alakította Edvin mellett fellép többek között Fekete Gizi, Vajda Júlia, Csorba Kata, Erdélyi Timea, Gömöri Krisztián, Savanyu Gergely, Rácz Tibor és Jakab Tamás is.
Az október 2-i előadás szereposztása parádésan megállta a helyét a Nagyszínházban. Balczó Péternek szinte „nyugtatóan ható”, remek Edvin-hangja van, ami jól visszaadja a hősszerelmes karakter lényegét. A szombati előadáson az első megszólalásnál még kissé erőtlennek tűnt a prózai rész színészi játékkal való megfűszerezése, ami azonban idővel megjött. A Szilviát megformáló Kónya Krisztina hozta megszokott formáját. A két főszereplő mikrofonja ugyanakkor mintha néha nem lett volna elég erős. Savanyu Gergely megédesíti Bóni egyébként is életvidám figuráját. A szubrett szerepben fellépő Csorba Kata lelkes, aranyos, karakterének megfelelő Stázi, olykor érezhető helyenként bocsánatosan erősebb drámai tagozatos oldallal. Az előadás két fantasztikus mellékszereplője Kerekes Feri bácsi Rácz Tibor alakításában, és az utánozhatatlan főpincér, Jakab Tamás Miskája, akinek minden gesztusa, minden Jakab Tamás-féle „humoros komolysággal” előadott megszólalása megérdemli a közönség figyelmét. Vajda Júlia egyszerre tekintélyt parancsoló „banya” és jószívű egykori sanzonett. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház közös játékában ajándék árú színházjegyet lehet nyerni, részletek www.szinhaz.szeged.hu vagy www.sk-szeged.hu. (Fotóink a főpróbán készültek, a szereposztás nem minden esetben azonos az október 2-ival!)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.