Kultúra

Közelebb hozni a fiatalokat a kortárs művészetekhez

Közelebb hozni a fiatalokat a kortárs művészetekhez

2010. október 5., kedd
Közelebb hozni a fiatalokat a kortárs művészetekhez

Október 6-án, a Szegedi Nemzeti Színház Balett-termében ismét fellépnek koreográfiáikkal a Szegedi Kortárs Balett fiatal művészei. A kétrészes program első felében Horváth M. Gergő Elfeledett igazság című szólója, Szarvas Krisztina Látom(m)ás elnevezésű duója, Tóth Andrea Csak úgy, valamint Palman Kitti 3 című alkotása, az est második részében pedig az Egyszemélyes tömeg című darab lesz látható, melyet Kalmár Attila és Mészáros Máté, a Szegedi Kortárs Balett egykori tagjai jegyeznek koreográfusként.

Az est érdekessége, hogy az ifjú nemzedék nem csak a színpadon képviselteti magát, hanem a nézőtéren is: a programra ugyanis a MASZK Egyesület szervezésében, a Sorvezető elnevezésű beavató színházi programsorozat keretében kerül sor. A 2010 tavaszán elindított programsorozat elsődleges célközönsége a középiskolás korosztály, fontos célja lehetőséget teremteni a fiataloknak arra, hogy közelebb kerülhessenek a kortárs művészetekhez, az alkotókhoz, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba. A Sorvezető program kitalálói azt szeretnék elérni, hogy újra közösségi élmény legyen a színház, hogy a diákok az előadások után az alkotókkal együtt beszélgetve dolgozzák fel élményeiket, fogalmazzák meg problémáikat, mondják el véleményüket. Céljuk, hogy a diákok olyan helyszíneken és közegben találkozzanak a kortárs művészettel, amelyben nem feszengnek, amelyben képesek megfogalmazni és elmondani gondolataikat, érzéseiket, kérdéseiket, miközben észrevétlenül gazdagodik a személyiségük, nyitottabbá, tájékozottabbá – ezáltal magabiztosabbá –, s végső soron tudatos és igényes kultúrafogyasztóvá válnak. A magabiztosabb gondolkodás és kommunikáció pedig az élet minden területén (az iskolában, otthon, a kortárscsoportban stb.) hasznukra válhat. És a (kortárs) művészeteknek is szükségük van a nyitott, befogadó, értő közönségre – így ezek az alkalmak mindkét fél számára hasznosak, inspirálóak lehetnek, a Szegedi Kortárs Balett különösen jó partner: élen jár hasonló kezdeményezések tekintetében, műfajteremtő a témában különféle tartalmú, stílusú beavató színházi programjaival. Az előadást követő beszélgetés házigazdája

Balog József

, moderátora

Seres István Pipu

. A Sorvezető programot támogatja az OSI – Open Society Institute és az NKA Színházi Szakkollégiuma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.