Kultúra

Tizenöt bemutató a Nemzeti Színház idei műsorán

Tizenöt bemutató a Nemzeti Színház idei műsorán

2010. szeptember 10., péntek
Tizenöt bemutató a Nemzeti Színház idei műsorán

Tizenöt bemutató – közte három opera, egy operett, két balett és két gyerekdarab – szerepel a Szegedi Nemzeti Színház 128. évadjának műsorán – közölte Gyüdi Sándor főigazgató pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

Az évad szerzői között olyan klasszikusok vannak, mint

Shakespeare, Moliére, Csehov, Dickens,

a XX. századi magyar irodalom nagyjai,

Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor,

s kortársak is,

Görgey Gábor, Pozsgai Zsolt

vagy

Egressy Zoltán

- mondta a direktor az évadnyitó társulati ülésen. Zenei téren is a klasszikus szerzők a meghatározók, így az évad során a közönség Verdi-, Csajkovszkij-, Liszt Ferenc- és Kodály Zoltán-műveket hallhat majd – tette hozzá a karnagy. A társulat elsődleges célja – bár banálisan hangzik – minél jobb előadások létrehozása. A szegedi a szűken vett régió egyetlen teátruma, így nem lehet sem hatalmas közönséget vonzó "bulvárszínház", sem a progresszió kritikus kedvenc zászlóshajója – fogalmazott a főigazgató.

Botka László

szegedi polgármester közölte, a színházi törvény a hazai teátrumok közül a szegedinél okozta az egyik legnagyobb költségvetési kiesést, több mint 200 millió forinttal csökkent az intézmény állami támogatása. A fenntartó önkormányzat azonban úgy döntött, 2010-es költségvetéséből teljes egészében pótolja a kieső állami támogatást. Jövőre erre már nem lesz szükség, mert az állami finanszírozás szempontjából meghatározó nézőszám a 2009-2010-es évadban 26 százalékkal növekedett, a fizető vendégek száma meghaladta a százezret, s az előadások átlagosan 70 százalékos ház előtt mentek. A polgármester bejelentette, idén elindul a teátrum történetének – a nagyszínház épületének negyedszázaddal ezelőtti rekonstrukciója után – legnagyobb felújítása. A több mint félmilliárd forintos beruházásból 240 millió forintot uniós támogatás fedez, 270 millió forint pedig az önkormányzat saját forrása. A kivitelezők - úgy, hogy az évad menetét ne zavarják - korszerűsítik a nagyszínház elavult és pazarló energetikai rendszerét, kicserélik a nyílászárókat, légkondicionálókat építenek be, s az elektromos hálózat és színpadtechnika is megújul. A munka dandárját a 2011 május-szeptemberi időszakban végzik el – közölte a politikus. Az évadnyitó társulati ülésen

Simándy Józsefné

átadta az 1997-ben elhunyt Kossuth-díjas operaénekes családja által alapította Fiatal Tenoristákért Díjat. Az emlékplakettet

László Boldizsár

vehette át, akit a szegedi közönség az új évadban

Csajkovszkij

Anyegin című operájában Lenszkij szerepében láthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.