Kultúra

Két év után – felvirágoztatott Rendezvényház

Két év után – felvirágoztatott Rendezvényház

2009. október 5., hétfő
Két év után – felvirágoztatott Rendezvényház

Vasárnap véget ért az immár második alkalommal megrendezett Csongrád megyei Paprikasó, mellyel az eseményt szervező Rendezvényház Kft. ismét egy sikeres fesztivált tudhat maga mögött. Molnár Csaba, az újszegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 2007 júliusában vette át az intézmény vezetését, az akkori kht.-t. Feladatának elsősorban a ház tartalmi és formai megújítását tűzte ki: megújuló épület és megyeszerte színes programok tanúskodnak a ház munkájának eredményéről. A korábbi Pedagógiai Intézet megszűnésével a tulajdonos megyei önkormányzatra komoly feladat hárult: új vezetésre és tartalmas programokra, a város kulturális, közösségi életéből addig hiányzó rendezvényekre volt egyszerre szükség ahhoz, hogy a Közép fasori épület élettel teljen meg. „Engem bíztak meg a feladattal, hogy rövid időn belül a Rendezvényház Kht. előálljon a ház újraindításához illő programsorozattal és tervvel, amely az önkormányzat által meghatározott feladatok ismeretében új színfoltot jelenthet Szeged és a megye életében” – meséli Molnár Csaba a kezdetekről. „Amit kiemelten fontosnak tartottunk, az a magyar kultúra értékeinek felmutatása határon innen és túlról, az itteni hagyományok felkarolása, új kistelepülési kezdeményezések támogatása” – teszi hozzá. Az elmúlt két évben számításaik szerint több tízezer embernek volt alkalma részt venni a Rendezvényház által szervezett programokon itt Szegeden és szerte Csongrád megyében. „Fiatalt és időst, családokat és közösségeket egyaránt igyekeztünk kiszolgálni a tevékenységünkkel, és ha figyelembe vesszük, hogy ezt a munkát a művészet, a közélet területén végeztük, azt hiszem, joggal lehetünk büszkék” – összegez az igazgató.

A Rendezvényház a kistelepülések életében

2007. december 5-én rendezték az első nagyszabású programot, amely a 2004-es népszavazásról szólt: a közben eltelt három év tapasztalatait próbálták feldolgozni neves előadók közreműködésével. Az eseményen megjelent Németh Zsolt, a parlament Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, és a délvidéki magyarság több közéleti-politikai szereplője is. Erre az alkalomra készült el az intézmény állandó kiállítása az I. és II. világháború közötti relikviákból, amely Szanka József magángyűjteményéből áll, és ma is látogatható.
Már 2008 elején megszervezték kistérségi hálózatukat, amelynek feladata az intézmény programjainak kiajánlása és a megye településein megmutatkozó kulturális igények felmérése. A ház ugyanis ezeket is próbálja kielégíteni: kiállítások megszervezésével, programok közvetítésével, rendezvények szervezésével, pályázatok közös megvalósításával segítik a helyi közösségek életben maradását. „Kistérségi koordinátoraink segítségével Csongrádtól Mórahalmon át Marosleléig a megye számos községében, városában megjelenünk, és olyan értékes programokat kínálunk az ottaniaknak, amelyeket helyben maguktól nem tudnak megrendezni. A Szegedi Nemzeti Színház művészeivel jó kapcsolatot ápolunk, őket többször utaztattuk már falunapokra megyeszerte, de több mint 15 helyszínen volt már látható a csángó kiállításunk is, amely ennek a hányatott sorsú magyar kisebbségnek a hétköznapjaiba nyújt betekintést” – sorolja az igazgató.

Történelem és kultúra: a Trianon-emléknaptól a Paprikafesztiválig

A magyar történelem és kultúra jeles évfordulóiról rendre megemlékeznek: Magyar kultúra-napi programot először 2008 januárjában rendeztek, ekkor még 30-40 diák jelentkezett a Rendezvényház által meghirdetett pályázatra, ez a szám az idei makói rendezvényen már közel 300 tanulóra emelkedett. Új kezdeményezésként Trianon emléknapot szerveztek a megyei önkormányzattal közösen, a „Megmaradás napja” címmel. A fájdalmas évforduló alkalmából kopjafát állítottak a Rendezvényház előkertjében, amelynek köszönhetően most már méltó helye van az emlékezésnek Szegeden. Tavaly június 28-án Horthy Miklós kormányzó történelmi szerepéről szerveztek konferenciát. idén április 24-én pedig kibérelték a Kisszínházat, ahol Wass Albert-emlékestet tartottak az Ismerős arcok és Simó József, a Wass Albert Alapítvány elnökének közreműködésével. A Kommunizmus áldozatainak emléknapja és a Székely Himnusz zeneszerzője halálának évfordulója szintén olyan események, amelyeknek aktív közreműködői. A Csongrád Megyei Önkormányzattal és a Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel közösen rendezték meg többek között a nagy sikerű Megyezöld Napokat, amely hatezer Csongrád megyei diáknak nyújtott élményt, de hátrányos helyzetű gyermekek számára is gondoskodtak programról: nekik balatoni üdültetést szerveztek. Szintén közösen a megyével tíz településen járt a ház gyermeknapon, Papp Rita és Bodnár Attila koncertjét ajándékozva a gyerekeknek. Hasonló jellegű volt a Mikulás napi programsorozat, amelyre a Grimbusz Színház egyik darabját vitték el több településre. A Rendezvényházhoz kapcsolódik a tavalyi évtől a „Paprikasó” háromnapos paprikafesztivál szervezése, lebonyolítása is. A Dugonics téri paprikaünnepre idén is ezrek látogattak ki. „A rendezvény célja, hogy a magyar konyha máig legnépszerűbb fűszerére, illetve a növényt termelő gazdákra hívja fel néhány nap erejéig a közvélemény figyelmét. Az idei ünnephez kapcsolódik a magyarországi és határon túli megyék bemutatkozása is. A hétvégi program szórakoztató eseményeiből külön is kiemelném Szőke András és Bede Róbert közös produkcióját, a ’Bográcsszínházat’ szombaton délelőtt, és a vasárnap esti Kormorán koncertet, amely a rendezvény méltó zárása volt” – értékelt Molnár Csaba.

Határon innen és túl

„Jól sikerült egy pályázat kapcsán a ’Kulturális háromszög’ nevű programunk is – a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás számunkra kiemelten fontos” – vallja az igazgató. A program keretében 14 Csongrád megyei fiatal mellett Temes és Arad megyéből 7-7 fiatalt látnak vendégül egy héten keresztül a honismeretről szóló tartalmas programokkal teli időtöltést biztosítva. „Csatlakoztunk a Magyar Népfőiskolai Társasághoz, ezáltal is sikerült olyan programokat szerveznünk, amelyek határon túl, Zentán, Szabadkán valósultak meg Dinnyés József közreműködésével, aki dalban és versben magyar irodalmi és történelmi ismereteket közvetített a fiataloknak” – emeli ki Molnár Csaba. „Azt is vállaltuk, hogy határon túli magyar színtársulatok befogadásában is közreműködünk. Bemutattuk a Magyarkanizsai Udvari Színház darabjait, a tavaly nagy sikerrel indított sorozatunkban pedig a Kassai Színház művészei vendégszerepeltek nálunk Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatójának közreműködésével” – teszi hozzá. A határon túli kapcsolatok irányában való elköteleződést jelzi hogy felléptek már náluk a temesvári Bartók Líceum diákjai, és szervezői voltak a Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia szegedi koncertjének is.

Korszerűbb épület

A tartalmas programok mellett a másik feladatot magának az ingatlannak a fejlesztése jelentette, mivel az elmúlt időszakban alig-alig fordítottak az épület fenntartására. Július 24-e óta a Rendezvényház kerékpárbarát munkahely. Ekkor adták át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) támogatásával megépített három kerékpártárolóját és a vizesblokkokat. 2009 a Csongrád Megyei Önkormányzat számára az Energia Éve, amelynek keretében a Rendezvényház energetikai korszerűsítése is aktuálissá vált a fűtéstől a világításon keresztül a hulladékkezelésig. Folyamatban van egy újabb KEOP-pályázat, amely a kazánház megújuló energiával való kiváltását célozza. Szeptemberben kezdik a tulajdonossal közösen megnyert pályázat keretében a közösségi terek kialakítását és fejlesztését. Ennek köszönhetően felújítják a Rendezvényház színháztermét, renoválják az épület homlokzatát, a rogyadozó üvegtéglafal megszűnik, és részben akadálymentessé teszik a házat egy kívülre tervezett lift segítségével. Az intézmény a közművelődési, és programszervezési feladatokat részben az ingatlanhasznosításból befolyó díjakból fedezi: az épület közel kétharmad része bérbe van adva Csongrád megyei szervezeteknek. A házhoz tartozó egyhektáros kertben sportolásra alkalmas futball- vagy kézilabdapályát terveznek, újabb bevételi forrást jelenthet, és ahogyan az épület mindig nyitva áll közösségi térként civileknek, együttműködőknek, magát a kertrészt is szabadon hagyják majd az érdeklődőknek. „2007 óta a Rendezvényház a szűkös, nehéz gazdasági körülmények ellenére is olyan kulturális és közéleti programokat nyújtott, amelyekre az embereknek igénye van, és mindehhez az önkormányzattól – nehéz helyzete ellenére – kiemelt segítséget kapott. Az eddigi munkánk igazolása annak, hogy kevés pénzből is lehet lélekemelő programokat szervezni, s hogy igaz a bibliai idézet, valóban ’Nem csak kenyérrel él az ember…’ ” – összegzett Molnár Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.