Kultúra

Méltónak lenni a lengyel-magyar kapcsolatok hagyományához

Méltónak lenni a lengyel-magyar kapcsolatok hagyományához

2009. szeptember 12., szombat
Méltónak lenni a lengyel-magyar kapcsolatok hagyományához
Újabb fejezetéhez, legnagyobb eseményéhez érkezett a Csongrád Megyei Önkormányzatnak a Csongrád Megyei Levéltárral és a Móra Ferenc Múzeummal közösen meghirdetett Lengyel Év programsorozata: „Fejezetek a magyar-lengyel barátság vészterhes éveiből (1939-1945)” címmel nyílt kiállítás a Megyeházán, a 70 évvel ezelőtti határnyitásra emlékezve Mórahalom Város Önkormányzata részvételével emléktábla-avatásra is sor kerül a lengyel katonáknak egykor otthont adó Leventeképző, ma Idősek Otthona falán Mórahalmon.

Hetven éve, 1939. szeptember 11-én nyitotta meg Magyarország a határt, és nyújtott menedéket 130 ezer lengyelnek, akik a Harmadik Birodalom által lerohant hazájukból menekültek Magyarországra, többen ezután továbbmentek, hogy a szövetségek erők seregeiben harcolhassanak. Csongrád megyében a magyarcsanádi határőrs kaszárnyájában és Mórahalmon, az egykori Leventeképzőben szállásolták el a menekülteket. Itt 130-160 lengyel katona kapott helyet. A „Fejezetek a magyar-lengyel barátság vészterhes éveiből (1939-1945)” kiállítás megnyitója a Makói Oktatási Központ zenés-verses-táncos produkciójával kezdődött, melyet a Borostyán Együttes kísért.

A Lengyel Köztársaság budapesti főkonzulja,

Marcin Sokolowski (képünkön jobbra)

köszöntőjében elmondta: igazi barátságról akkor beszélhetünk, ha szavak mellett tettek is bizonyítják a kapcsolat erősségét – ez pedig többször is igazolódott történelmünk során. Lengyelország 1939-ben történt lerohanása után a lengyel menekültek nemcsak a magyar politikai vezetéstől – mely a hitleri Németország kifejezett nyomása ellenére sem tagadta meg a menedéket a lengyelektől –, de a magyar lakosságtól is őszinte és spontán segítségnyújtást kaptak, több mint 130 magyar városban voltak lengyel civil vagy katonai táborok – hangsúlyozta a főkonzul, és hozzátette: ilyen módon Magyarországon másik hazára leltek.

Jan Wojtera

, a Łódź-i Regionális Parlament képviselője hasonlóképpen fogalmazott, mint mondta: a „lengyel-magyar két jóbarát” mellett van egy másik lengyel közmondás is, amely jellemzi a két nép kapcsolatát, miszerint akkor ismered meg a barátodat, ha bajban vagy. A kiállítás azokat a pillanatokat idézi vissza, amikor a lengyelek nehéz helyzetben voltak. „Remélem, Lengyelországban hamarosan mi is hasonló indíttatású kiállítást nyithatunk meg” – mondta a tanácsos, és hozzátette: „Sose felejtjük el a tetteket.” A kiállítást megnyitó

Zakar Péter (felső képünkön balra)

, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke beszédében áttekintette a magyar és a lengyel nemzet 1939-1945 közé eső történelmének hasonlóságait és különbségeit. Kitért a Csongrád megyei menekülttáborokra, így Magyarcsanádot és Mórahalmot említette, valamint beszélt a Balatonbogláron működő lengyel gimnáziumról is. Az alelnök kiemelte: méltónak kell lennünk a lengyel-magyar kapcsolatok hagyományához. Marcin Sokolowski a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában elmondta: több mint száz lengyel-magyar testvéri kapcsolatot jegyeznek, minden ilyen település tud arról, hogy Magyarország második világháború alatt menedéket adott több ezer lengyelnek, és a barátság hagyományát őrzik. „Elsősorban egymás kultúrájának megismerése és megismertetése a fiatalokkal is, valamint a gazdasági kapcsolatok azok a területek, amelyek önmagukban hordozzák azt a kapcsot, amely a lengyeleket és a magyarokat a jelenben is összeköti” – összegzett a főkonzul. A Lengyel Év következő eseményére szeptember 26-án Makón, majd Magyarcsanádon kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.