Kultúra

130 évvel a nagyárvíz után: Séta Tisza Lajos gróffal

130 évvel a nagyárvíz után: Séta Tisza Lajos gróffal

2009. március 10., kedd
130 évvel a nagyárvíz után: Séta Tisza Lajos gróffal

Komoly bajusz, még komolyabb szakáll - hétfő délután egy séta erejéig visszatért a Szeged újjáépítését irányító gróf Tisza Lajos (1832-1898), akit Mihály Illés, a Tourinform Iroda vezetője személyesített meg, hogy a csütörtöki, a Dél-alföldi Idegenvezetők és Országjárók Egyesülete által szervezendő Újjászületési sétára hívogassa a járókelőket.

Itt állunk a Klauzál téren,

Mihály Illés

, alias

Tisza Lajos

gróf úr megnyerő kalapjában éppen bajuszát igazgatja, közben elmondja, a mai séta apropóját az adta, hogy közeleg a szegedi nagyárvíz 130. évfordulója. „De mi soha nem a pusztulást ünnepeljük, hanem az újjászületést" - szögezi le Tisza Lajos, aki szegedi újjáépítési munkáiért a királytól 1883-ban grófi címet kapott, a Tisza-parti város pedig díszpolgárává választotta, és megkapta a borosjenői és szegedi Tisza Lajos jelzőt. Egy kicsit kiugrik a Tourinform vezetője a gróf bőréből, és elmeséli, hogy tavaly

Lechner Lajosnak

öltözött, tervei szerint ugyanis a szegedi újjáépítéshez fűződő nagyok alakjait ölti majd magára. Az elpusztult várost Lechner tevei alapján építették újra, mellette pedig ott kell lennie Tisza Lajosnak, aki teljhatalmú kormánybiztosként rengeteget tett a városért - mondja Mihály Illés, aki a grófból abszolút naprakész, és az életmű tanulmányozásából levonja a konklúziót: a maga korában is olyan embernek kellett lennie, akit nagy tisztelet övezett. Elindulunk a Tisza-partra, hogy szemügyre vegyük a vízszintjelző mércét, közben a gróf mesél: 1879. március 5-én tetőzött Szegednél a Tisza, amikor átszakadt a petresi gát. Egy héttel később, március 12-én hajnalra öntötte el a várost Rókus felől. Hatezer ház és kétszázötven halott - ekkora mértékű pusztulással érkezett meg a reggel azon a bizonyos napon. A tragédia romjain azonban a szegediek hihetetlen szorgalommal négy év alatt újjá - és a korabeli visszaemlékezések szerint is - még a korábbinál is szebbé építették városukat. 2006 áprilisában megmutatta a jelenkornak is a folyó, hogy milyen félelmetes tud lenni, hiszen a mai partfaltól csupán 30-40 cm-rel volt lejjebb a víz - emlékeztetett a gróf.

Továbbmegyünk, másik állomásunk a Széchenyi tér, ahol

Fadrusz János

1903-ban készített és 1905-ben felavatott Tisza-szobrát keressük fel, mely a Városházával pont szemben áll. A szobor érdekes-tragikus történetéhez tartozik, hogy Fadrusz a gróf alakjának befejezése után meghalt, ekkor

Szécsi Antalt

kérték meg a szobor folytatására, ám ő a megbízatás átvétele után szintén elhunyt, így a ma látható szobor mellékalakjait végül

Rollinger Gaál Rezső

faragta. Hogy mennyire szerették a szegediek Tiszát, azt az is jól mutatja, hogy két utcát is neveztek el róla: a Tisza Lajos körutat és Alsóvároson egy utcát is. „Tiszát alighanem az ragadta meg, hogy hogyan tud megfelelni ennek a kihívásnak" - mondja a gróf alteregója - „hiszen rengeteg olyan vád érte, hogy a miniszterelnök, Tisza Kálmán öccseként a rokoni szálak révén kapta ezt a megbízatást; korábban egyébként közlekedési és közmunka miniszter is volt." A gróf csak a munkának élt. Az egyik legjelentősebb ötlete a kártalanítás megoldása volt: meghatározták, hogy 10000 forint az a vagyon, amelyből újra lehet kezdeni egy életet. Akinek ennyi vagyona maradt, az nem kapott kárpótlást, akinek nem, annak járt támogatás. Következetes volt a szegényekkel, és nem tett kivételt a gazdagokkal - összegez Illés Mihály. Március 12-én a Dél-alföldi Idegenvezetők és az Országjárók Egyesülete ingyenes történelmi sétával várja az érdeklődőket 10 órára az Árvízi emlékműnél, ahonnan a klinikák mellett, a Dóm téren át a Dóm és a Somogyi-könyvtár érintésével a történelmi vízmércéig vonulnak majd.

A városban március 11-től 15-ig szerveznek programokat,

melyek az „újjászületés ünnepe" cím alatt a katasztrófa utáni óriási erőfeszítésre és élni akarásra, az újjáépítésre emlékeztetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.