Kultúra

Szikora János: Új legendát teremtünk

Szikora János: Új legendát teremtünk

2008. augusztus 16., szombat
Szikora János: Új legendát teremtünk

Fotók: Gémes Sándor

Ma a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is bemutatkozik az új István, a király. A darabról, az újrarendezésről Szikora Jánost kérdeztük. A rendező pályája egyik legnagyobb kihívásának tekinti az István Dóm téri színrevitelét.

- Negyedszázados darabról van szó, amit biztosan óriási kihívás újrarendezni.

- Így van, az első pillanattól kezdve éreztük, hogy mindenki elvár valamit tőlünk, leginkább azt, hogy a huszonöt évvel ezelőtti előadást - amely valóban már egy élő legenda - is sikerüljön felülmúlni. Meg kell hogy mondjam, mi erre az első előadásra nem úgy tekintettünk, mint egy ellenfélre, akit le kell győzni, hanem szerettük volna újrafogalmazni a darabot. Annál is inkább, hiszen az előadásban szereplők kilencven százaléka még nem is élt huszonöt évvel ezelőtt. Az ő számukra ez a legenda, aminek a nyomába eredtünk, egy mese. Tulajdonképpen a nem titkolt szándékunk az volt, hogy nem versenyzünk egy legendával, hanem egy új legendát teremtünk.

Levenni a jelmezt

- Milyen szemlélet áll a rendezése mögött?

- Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezt az előadást most egy társulat, méghozzá egy olyan társulat valósítja meg, akik számára a történelem a múltunk egy epizódja, és nagyon hangsúlyosnak érzem ebben az előadásban, hogy civil ruhában jelennek meg, és civil ruhában fejezik be a szereplők a történetet. Azt a történetet, amelyben érdekek, hatalmak csapnak össze különböző jelmezekben, különböző ideológiákban. Az én számomra a jövőnek az a nemzedéke a zálog, akik nem öltöznek különböző egyenruhákba, akik nem válnak különböző ideológiák szószólóivá, hanem megmaradnak szabad és független embereknek. Nagyon szeretem az előadásban, hogy az ezekben a srácokban lévő fiatal erő úgymond nem elkötelezett, hanem szabad és független, és rendkívül imponáló az a játékos kedv, ahogyan életre keltik ezeket a hol szimpatikus, hol antipatikus figurákat, de végülis az előadás végén megszabadulnak ezektől a jelmezektől, levetik maguktól - tulajdonképpen maguktól az ellentétektől igyekeznek megszabadulni.

- Milyen együttdolgozni A Társulattal?

- Nagyon imponáló a fiatalságuk, a lendületük, a dinamizmusuk, a nyitottságuk, tehát csupa-csupa olyan tulajdonság, amelyeket az ember a profi színészek világában már nehezen talál meg.

Meglepő és megnyerő

- Hogyan tekint most az István, a királyra, a rendezői pályáján hol helyezné el?

- Kétségtelen, hogy a rendezői pályám egyik legnagyobb kihívása volt ez a darab, de valamiképpen beleilleszkedik abba a sorba, amit mondjuk az új Nemzeti Színház megnyitásakor a Tragédia megrendezése, vagy pár évvel ezelőtt itt a Dóm téren a Bánk bán színrevitele jelentett. Vagyis olyan nagy, az emberek kultúrtudatában lévő idoloknak a megrendezése, ami mindig magában rejti azt a veszélyt, hogy a közönségben él egy várakozás, amit ha nem elégítünk ki, akkor csalódottak lesznek. Ezért végtelenül kényes kérdés ezekhez a darabokhoz hozzányúlni, és én az István, a király esetében is őszintén féltem attól, hogy vajon az emberekben élő emlék nem csap-e át egy olyan elvárásba, amit mi nem tudunk teljesíteni. Azt kell hogy mondjam, ez az előadás, amit most létrehoztunk, meglepi az embereket, de - már a sok ezredik nézővel való találkozás után mondhatom - meg is nyeri őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.