Kultúra

Olimpiatörténeti kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Olimpiatörténeti kiállítás a Somogyi-könyvtárban

2008. augusztus 5., kedd
Olimpiatörténeti kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Fotók: Gémes Sándor

Az újkori nyári olimpiák 112 éve jelenik meg képekben és tárgyakban a Somogyi-könyvtár hétfőn megnyitott olimpiatörténeti kiállításán. A tárlaton magyar és hangsúlyozottan a szegedi olimpikonok emlékei elevenednek meg.

Az eddigi legnagyobb és legmagasabb költségvetésű olimpiára készül a világ és Peking - illetve a szegediek is. A Somogyi-könyvtárban mintegy harminc tabló, egyedi olimpiai ereklyék, tulajdonosaik által a tárlat rendelkezésére bocsájtott sporteszközök, oklevelek, kabalák, zászlók, plakátok és eredeti érmek mutatják be több mint száz év olimpiájának magyar, illetve szegedi vonatkozásait, emlékezetes pillanatait. A tárgyi emlékeket számos egykori és mai olimpikon ajánlotta fel Szeged önkormányzata felhívására, a fotók pedig az egykori sportoló, edző és testnevelő tanár,

Bali Mihály

magángyűjteményéből származnak, aki nyugdíjba vonulásakor kezdte el az olimpiák történeti kutatását és relikviák gyűjtését. 1995 óta négy kiállítást rendezett Szegednek, és évek óta egy sportmúzeum létrehozásán fáradozik. Az érdeklődők az olimpiák szerint rendezett fényképfelvételek mellett láthatják többek között - a megnyitón is részt vevő -

Vajda Attila

és

Janics Natasa

hajóit,

Kokó

saját maga által aláírt boxkesztyűit,

Czene Attila

olimpiai egyenruháját és

Lajtos Szandra

, Szeged egyetlen téli olimpikonjának korcsolyáját is. Ezeken túl a sportról és a sportolóról szóló művészeti alkotások is megtekinthetők.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester a megnyitón úgy fogalmazott, készülnek a versenyzők és a város is az olimpiára, a folyamat nem most kezdődött, hanem már akkor, mikor a szegediek négy éve a Széchenyi téren ünnepelték a hazatérő olimpikonokat. Az alpolgármester kiemelte: Szeged városa büszke lehet, hogy öt sportolója fog részt venni az olimpián és azt követő paralimpián. A kiállítás, mint mondta, egyfajta érzelmi előkészületet is jelent, ráhangolódást a szurkolásra, augusztus 8-ától pedig a Kárász utcán, illetve a Klauzál téren olimpiai fesztivál nyitja meg kapuit.

A Pekingbe indulókat övező figyelemnek gyűjtő- és kisugárzó helye az olimpaitörténeti kiállítást rendező Somogyi-könyvtár is, amely az információk és dokumentumok közkinccsé tételével tölti be mással nem pótolható közvetítő szerepét - fogalmazott nyitó gondolataiban

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a könyvtár igazgatója. „Megtisztelő számunkra a lehetőség, hogy helyet adhattunk ennek a kiállításnak" - tette hozzá az igazgatónő. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében szeptember 30-ig látogatható, sőt a Szegedi Szabadtéri Játékok előadási napjain este kilenc óráig várja az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.