Közlekedés

Új buszok érkeztek a szegedi flottába

Új buszok érkeztek a szegedi flottába

2023. február 2., csütörtök
Új buszok érkeztek a szegedi flottába

Új, sűrített földgázzal, azaz CNG-vel üzemelő buszokat helyezett üzembe a Volánbusz, melyből 10 darab Szeged helyi közlekedésében működik majd - derül ki a társaság közleményéből.

Szeged az egyik legforgalmasabb csomópontja a hazai buszközlekedésnek, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít itt a Volánbusz, melyhez 36 vonalon 80 autóbuszt biztosít.

A helyi járműállomány fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében jelentős mérföldkövet jelent a 10
darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása.

Két autóbusz már mostantól szállítja az utasokat, a többi járművel az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan vetik be.

Az új, környezetkímélő járművek a város teljes területén közlekedni fognak, a járműflotta 12,5 százaléka megújul a fejelsztéssel.

A Szegeden forgalomba álló 10 jármű nettó beszerzési értéke csaknem 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma – az autóbusz-vezetőével együtt – 28. Az autóbusz teljesen akadálymentes, a babakocsikat és kerekesszékeket segítő rámpával vannak ellátva, valamint USB-töltőállomásokkal, wi-fi-vel, hangosbemondóval és kamerarendszerrel.

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese az ünnepélyes átadón arról beszélt, hogy a fenntartható közúti közlekedés különösen fontossá vált az energiapiaci válsággal.

,,Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságunkat, hogy minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású
járművet állítsunk forgalomba" - mondta. Kiemelte, a Zöld Busz Program keretében hamarosan további 8 új busz érkezhet Szegedre.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.