Közlekedés

Továbbra is a Volánbusz szállítja az utasokat Vásárhelyen

Továbbra is a Volánbusz szállítja az utasokat Vásárhelyen

2021. március 12., péntek
Továbbra is a Volánbusz szállítja az utasokat Vásárhelyen

A Volánbusz tájékoztatása szerint annak ellenére, hogya vásárhelyi önkormányzataó jogilag vitatható módon március 1-jétől új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok ellátására, a Volánbusz – a település lakosainak biztonságos és magas színvonalú kiszolgálás érdekében – a korábban létrejött, jelenleg is hatályos közszolgáltatási szerződés szerint teljesíti feladatát a városban.

Az új szolgáltató működésének hatósági felfüggesztése miatt a város polgármestere március 9-én kelt határozatában – a fennálló közszolgáltatási szerződés tartalmától eltérő feltételekkel – új követeléseket támasztott a Volánbusszal szemben.

A társaság azonban a határozatot a hatályos szerződés miatt szükségtelennek - az önkormányzatnak nincs szüksége kényszerkijelölésre, hiszen eleve rendelkezik jogviszonnyal a szolgáltatás biztosítására -, a fennálló közszolgáltatási szerződés és a közszolgáltatás ellátására vonatkozó jogviszony egyoldalú módosítását pedig elfogadhatatlannak tartja, és továbbra is a hatályos szerződésben rögzítettek, a felek által 2018-ban kölcsönösen elfogadott pályázati feltételek szerint folytatja szolgáltatását. Ennek megfelelően a város különböző kommunikációs csatornáin megjelent tájékoztatások téves információkat tartalmaznak a buszközlekedés igénybevételének feltétételeivel kapcsolatban.

A határozattal szembeni jogorvoslati lépéseket a társaság érdemben vizsgálja.

A Volánbusz a jövőben is a már ismert útvonalakon és díjakon szállítja utasait, valamint a megszokott menetrend szerint indítja helyi járatait.

Mint ismeretes, a Volánbusz jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 2018-ban pályázat útján nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019 elejétől 2023 végéig tartó időszakra.

A Volánbusz által vitatott módon 2020 novemberében kiírt önkormányzati ajánlatkérés eredményeként március 1-jétől egy másik szolgálató is megkezdte személyszállítási szolgáltatását a városban. Az új szolgáltató működését azonban az illetékes kormányhivatal három hónapra felfüggesztette, így továbbra is a Volánbusz az egyetlen személyszállítási közszolgáltató a településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.