Közélet

Sokszor megesik, hogy akit mentő hoz be az SBO-ra, az nem annyira súlyos eset, mint aki a saját lábán jön be

Sokszor megesik, hogy akit mentő hoz be az SBO-ra, az nem annyira súlyos eset, mint aki a saját lábán jön be

2023. október 7., szombat
Sokszor megesik, hogy akit mentő hoz be az SBO-ra, az nem annyira súlyos eset, mint aki a saját lábán jön be

A közel egy évtizede az SBO, azaz a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán dolgozó Dr. Pető Zoltán segítségével nyerhetünk betekintést a szegedi klinika egyik „legismertebb” osztályának mindennapjaiba. A Szegedi Tudományegyetem hivatalos oldalán megjelent interjúban az osztályvezető orvos mesélt arról, hogy miért és hogyan került az SBO-ra, és természetesen a mindennapi munkájáról is.

Dr. Pető Zoltán tíz éve dolgozik a szegedi SBO-n

„Gyakran megesik, hogy azok, akiket a mentő hoz be, nem annyira súlyos esetek, mint akik a saját lábukon jönnek be az osztályra.

Állt már sorban a pultnál saját magát májon lőtt, stroke-ot vagy szívinfarktust kapott ember, és hoztak már be a kollégák olyan pácienst, akinek az volt az „egyetlen” panasza, hogy csuklik.

Sajnos azt kell mondanom, sok olyan beteget látunk, akiknek az egészségügyi ellátás más színterén kellene keresniük a megoldást” – mondta az SBO vezetője, hozzátette, hogy az osztályon a 18 év felettieket, a 14 év feletti, súlyos traumát szenvedett gyermekeket, valamint korhatár nélkül a súlyos sérülteket látják el.

mSzázkilencven ember dolgozik az osztályon, 12 órás műszakok vannak

A cikkből kiderül az is, hogy az SBO-ra érkező betegeket a jelentkező tünetek, sérülések súlyossága alapján látják el, és nem érkezési sorrendben, de arról is részletesen beszélt, hogy miért kell olykor „kisebb” problémával többet várni. „Az ellátáshoz hozzátartozik a laboratóriumi, vagy más diagnosztikai vizsgálat, ami hosszabbá teszi az ellátási időt, így

azoknak is többet kell várakozniuk, akik esetleg „kisebb” problémával érkeztek az osztályra”

- fejtette ki.

Dr. Pető Zoltán azt is elmondta, hogy az SBO-n százkilencvenen dolgoznak, a legtöbben ápolóként. A 12 órás műszakban egy műszakvezető orvos, körülbelül tizenkilenc ápoló és öt-hat adminisztrátor, beteghordó és orvosok várják az ellátásra szoruló betegeket. Arról is beszélt, hogy a beérkező betegeket a tünetek, sérülések alapján 1-től 5-ig terjedő skálán besorolják. Az egyes besorolású beteg azonnali beavatkozást igényel, az ötös pedig a nem sürgős kategóriába tartozik – ők azok, akiknek nem feltétlenül az SBO tudná a lehető legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást nyújtani.

A Dr. Pető Zoltánnal és a szentesi kórház sürgősségi osztályának vezetőjével, Dr. Bozó Ildikóval készült teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni.

fotó: SZTE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.