Közélet

Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta a román államfőt, ahol az izraeli és ukrajnai háborúról is szó eset

Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta a román államfőt, ahol az izraeli és ukrajnai háborúról is szó eset

2023. október 11., szerda
Novák Katalin a Sándor-palotában fogadta a román államfőt, ahol az izraeli és ukrajnai háborúról is szó eset

Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatáson fogadta Klaus Johannis román államfőt a Sándor-palotában szerdán. Az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, valamint Románia schengeni térséghez csatlakozásának kérdése is szerepelt a köztársasági elnök és Klaus Iohannis román államfő megbeszélésének témái között szerdán a Sándor-palotában, Budapesten.

A köztársasági elnök kifejtette, mennyire fontos volt, hogy visszaállítsák a két ország közötti rendszeres találkozót. Tavaly a magyar politikus látogatott Bukarestbe, most 14 év után először újra román elnök érkezett Budapestre.

Kétoldalú találkozójukon a nemzeti kisebbségek, így az erdélyi magyarság helyzetéről is tárgyalt Klaus Johannis és Novák Katalin.

Mindkettőnk számára fontos a nemzeti kisebbségeknek a helyzete, nekünk magyaroknak pedig különösen fontos az erdélyi magyarság sorsa, jelenje és jövője, ezért kiemelten beszéltünk erről, de szóba került Magyarország jövő évi soros európai uniós elnöksége, valamint a két ország közötti gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok kérdése is

-fogalmazott a magyar köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta, a két ország álláspontja egyértelmű az ukrajnai háborúval kapcsolatban, tehát elítélik Oroszország agresszióját Ukrajna ellen, igyekeznek Ukrajnát segíteni a védekezésben, Magyarország pedig minden humanitárius segítséget megad az Ukrajnából menekülőknek, valamint hozzátette, hogy Ukrajna területén mindkét országnak jelentős számú nemzeti kisebbsége él. Ezért számítanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök együttműködésére a kisebbségekkel szembeni jogsértéseket, jogsérelmeket orvoslásában, és abban, hogy mindent megtegyenek a kisebbségi jogok érvényesüléséért.

Az izraeli háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy ebben a tragikus helyzetben Magyarország együttérzéséről és támogatásáról biztosította Izrael államot, valamint hozzátette, hogy részt vesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség által szervezett istentiszteleten.

Novák Katalin elmondta, hogy a román elnökkel egyetértenek abban is, hogy a magyar kisebbség támogatása hozzájárul Románia fejlődéséhez. Ezért kölcsönös érdek a feszültségeket csökkentése annak szítása helyett.

Románia helye a schengeni térségen belül van. Igazságtalan, hogy még nem csatlakozhatott, ezért Magyarország továbbra is határozott támogatásáról biztosítja Romániát. Nincs szükség schengeni határra Románia és Magyarország között

-hangsúlyozta Novák Katalin.

Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatban elmondta, hogy szeretnének a nyugat-balkáni országok csatlakozásában eredményeket elérni. Az uniós elnökség idején kiemelt téma lesz még a demográfiai válság kérdésének kezelése.

A gazdasági kapcsolatokat Novák Katalin virágzónak nevezte a két ország között. A Magyarországra irányuló romániai behozatal másfélszeresére, a határátlépőhelyek száma tizennégyre emelkedett. Ugyanakkor hozzátette, hogy a gazdasági kapcsolatokban még sok lehetőség van.

Az energetikáról szólva kiemelte, azt, hogy Magyarország dolgozik azon, hogy diverzifikálja a hozzáférését az energiaforrásokhoz. Ebben kiemelten számít Romániára. Elmondta, hogy abban is egyetértenek a román elnökkel, hogy ezen a területen is erősíteni kell az együttműködést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.