Közélet

Csökkent a lakosság száma Szegeden, megszűnik egy választókörzet

Csökkent a lakosság száma Szegeden, megszűnik egy választókörzet

2023. október 20., péntek
Csökkent a lakosság száma Szegeden, megszűnik egy választókörzet

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közzétette a lakosságszám adatokat. A közleményében azt írják, hogy a lakosságszám csökkenése miatt több nagyvárosban is meg kell szüntetni egyéni választókerületeket, vannak olyan városok, ahol városokban teljesen új választókerületi rendszert fognak rajzolni, és vannak olyan települések is, amelyeknél megszűnik ez a rendszer.

A szeptember eleji lakosságszámadatokat a Belügyminisztérium küldi el az NVI-nek, onnan továbbítják a helyi és területi választási irodák vezetőinek, azaz a jegyzőknek. Ezen adatok alapján a jegyzőknek október 31-ig kell hivatalosan meghatározniuk a jövő évi önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát.

A fentiek alapján a "Választási földrajz" közösségi oldalán úgy számolnak, hogy Szegeden, Miskolcon, Pécsen és Győrben egyel kevesebb, Szombathelyen, Kazincbarcikán és Egerben kettővel kevesebb választási kerület lesz a 2024-es szavazáson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.