Közélet

Bakondi György: Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt

Bakondi György: Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt

2023. október 4., szerda
Bakondi György: Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt

Brüsszel fokozza a migrációs veszélyt a migrációs paktum egy újabb elemével

mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán.

A migráció problémája 2015 óta napirenden van. Brüsszel ahelyett, hogy a külső határok védelmére koncentrált volna, korábban is kvótákkal próbálta szétosztani az érkezőket, ez azonban nem szüntette meg az Európába irányuló migrációt, sőt, az embercsempészek "húzóágazata" lett

- jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.

Azt mondta, hogy az Európába bejutott migránsok miatt Svédországban ma már a hadsereg bevetését fontolgatják, Franciaország lezárta a határait, Olaszországban tarthatatlan állapotok alakultak ki, a Kanári-szigeteket pedig már "lerohanták" a migránsok. Arra figyelmeztetett, hogy ezt a problémát csak humanitárius és emberi jogi szempontok alapján nem lehet jól kezelni.

Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság még a jövő nyári EP-választás előtt hosszú távú migrációs paktumot akar kvótákkal és több tízezres migránsközpontokkal, miközben szerb határ túloldalán géppisztollyal lövöldöznek, és kézigránátot hajítanak lakóházakra.

A paktum részeként új válságrendelet készül, e szerint a nehéz helyzetbe került országok a bizottsághoz fordulhatnak, amely dönthet arról, mely országoknak hány migráns ügyében kell eljárniuk, befogadni vagy kitoloncolni őket. Ezt a rendeletet veszélyesnek nevezte, mivel ösztönzi a migrációt. A tervezetét a többségi elven működő Bel- és Igazságügyi Tanács elé vitték, ahol csak Magyarország és Lengyelország szavazott ellene

-tette hozzá Bakondi György.

Továbbá arra is kitért, hogy miután Brüsszel nem fordít elég gondot a schengeni külső határok védelmére, egyes tagállamok az övezet belső határain állítják vissza az ellenőrzést, így azonban épp a schengeni övezet lényege, a szabad mozgás kerül veszélybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.