Közélet

Az 1956-os forradalom szegedi hősi halottjára és a Széchenyi Rádióra emlékeztek

Az 1956-os forradalom szegedi hősi halottjára és a Széchenyi Rádióra emlékeztek

2023. október 26., csütörtök
Az 1956-os forradalom szegedi hősi halottjára és a Széchenyi Rádióra emlékeztek

Az 1956-os forradalom szegedi sortüzének áldozatára, Schwarz Lajosra emlékezett a szegedi KDNP és az Élhető Városért Civil Társaság.

Schwarz Lajos, a forradalom első szegedi áldozata.

Mint azt a forradalom szegedi eseményeit összefoglaló cikkünkben részletesen megírtuk, október 26-án a Széchenyi térre igyekvő tömeget sortűzzel akarták megállítani a karhatalmi erők. Az, hogy pontosan mi történt ezután, a mai napig nem tisztázottak, de valószínűsíthető, hogy a katonák nem a tömegre lőttek, és a házfalakon gellert kapó golyók egyike halálos sebet ejtett Schwarz Lajos 17 éves kendergyári ifjúmunkáson, tizenhatan pedig különböző sérüléseket szenvedtek. A hősi halált halt ifjúmunkás emlékére 1990-ben avattak emléktáblát a Széchenyi téri OTP-ház falán.

https://szegedma.hu/2023/10/ezerkilencszazotvenhat-harom-dicsoseges-het-szegeden

Tizenegy napig szólt a Széchenyi rádió

Hatvanhét évvel ezelőtt, ezen a napon kezdte meg adását a szegedi Széchenyi Rádió. A sajtószabadság egyik ékkövének számító forradalmi rádió november 6-ig, több száz kilométerre sugározta a híreket a MÁV székház pincéjéből. A forradalom leverése után a szovjetek hallgattatták el az adót. A tizenegy napig működő rádió emlékét a MÁV székház falán elhelyezett emléktábla őrzi.

A megemlékezés után lapunknak Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető elmondta, október 26-án két esemény történt Szegeden: a Széchenyi Rádió megindulása, vagyis a sajtószabadság megszületése, illetve a Takaréktár utcai sortűz. 11 napig sugározta az igazságot a köz javára, a köz érdekben. A Széchenyi Rádió örököse nem a több száz milliós közpénzből működő szegedi városházi propagandamédia, amely nem csak a politikai élet szereplőiről, hanem megbízóik politikai, üzleti vagy személyes érdeke szerint az 50-es évek stílusában gyaláznak köztiszteletben álló professzorokat, egyetemi vezetőket, szegedi polgárokat. A szegedi sajtószabadság őrzői azok a médiumok, mint a megemlékezésről tudósító SzegedMa vagy Délmagyar, melyek a valóságról számolnak be.

Sose feledjük el, hogy kik álltak a barikád egyik és másik oldalán, nevezzük nevén a bűnösöket, adózzunk kegyelettel és tisztelettel az áldozatok és hősök előtt október 26-án. A kommunizmus ezen a napon is megmutatta igazi arcát. Schwarz Lajosnak mindössze annyi bűne volt, hogy be akarta szippantani a szabadság levegőjét. Ne feledjük az ő áldozatát, miként a szabadságharc többi szegedi hőséét se, akik közül Danner János, Kováts József és Földesi Tibor is az életével fizetett - hangsúlyozta Haág Zalán.

Az emléktábláknál a KDNP nevében Haág Zalán, az Élhető Városért Civil Társaság részéről pedig Varga József koszorúzott, majd a megjelentek mécsest gyújtottak, tisztelettel adózva az 56-os forradalom és szabadságharc mártírjai és hősei áldozatvállalása előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.