Közélet

Szijjártó Péter: több száz munkahely jött létre a Felvidéken, a magyar közösség megmaradásáért

Szijjártó Péter: több száz munkahely jött létre a Felvidéken, a magyar közösség megmaradásáért

2023. szeptember 26., kedd
Szijjártó Péter: több száz munkahely jött létre a Felvidéken, a magyar közösség megmaradásáért

A kormány készen áll gazdaságfejlesztési programja folytatására a Felvidéken, amelynek keretében az utóbbi években már több száz új munkahely jött létre, így segítve a helyi magyar közösség megmaradását"

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Szomotoron.

A tárcavezető a településen megépült mezőgazdasági integrációs központnak az átadásán számolt be arról, hogy az Agro-Somotor szerződéses formában fogja biztosítani a kisgazdálkodók számára a termeléshez szükséges anyagokat, majd megveszi és versenyképes áron a külpiacokon értékesíti a terményeiket. A nagyjából 3,5 milliárd forint értékű projektet a magyar kormány 1,7 milliárd forinttal támogatta.

Több mint száz gazda integrálásával, több tízezer tonna mennyiségű termék versenyképes módon történő értékesítésére nyílik itt tehát lehetőség (...) Ezen beruházásban találkozik a felvidéki magyarok, Szlovákia és Magyarország közös érdeke"

- mutatott rá.

A külügyminiszter azt is kiemelte, hogy a helyi termelőket az elmúlt időszak kihívásai nehéz helyzetbe hozták. Ez a beruházás azonban lendületet adhat a gazdáknak, illetve egyúttal Délkelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország gazdaságának is.

Szijjártó Péter arra is emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarság kérésére és tanácsai alapján a kormány 2017-ben elindította a Baross Gábor tervet, amelynek keretében 3827, főleg élelmiszeripari, mezőgazdasági és feldolgozóipari vállalatot támogattak 21,7 milliárd forint értékben, aminek nyomán 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Szlovákia déli részén.

Azt is hangsúlyozta, hogy a program hatása átnyúlik a határokon, amit jól példáz, hogy a Magyarországról beszerzett eszközök aránya meghaladja a 60 százalékot, valamint fontos külgazdasági törekvésnek nevezte a hazai cégek külföldi területeken történő beruházásainak előmozdítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.