Közélet

Európa legjobb egyetemei között az SZTE

Európa legjobb egyetemei között az SZTE

2023. szeptember 20., szerda
Európa legjobb egyetemei között az SZTE

Hankó Balázs a videóban elmondta, hogy a regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült: az első 300-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208., a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238.,

a Szegedi Tudományegyetem a 242.,

míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel. A legjobb 400-ba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is. A 15 rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény - a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem - is szerepel, valamint helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is - sorolta az államtitkár.


Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének erősödése Magyarország jövőképességének kulcsa is, a modellváltás pedig elősegítette az egyetemek nemzetközi elismertségét, hozzájárulva ezzel az ország hosszú távú fejlődéséhez.

"Az új fenntartói modell nemcsak az egyetemi autonómiát erősíti, hanem biztosítja a megduplázott minőségi teljesítményösztönző finanszírozást, ami növeli a pénzügyi kiszámíthatóságot és a versenyképességhez oly fontos rugalmasságot"

- fogalmazott Hankó Balázs.


EGYRE JOBBAK A MAGYAR EGYETEMEK

A magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve 7, két éve 9, tavaly már 11 magyar intézmény szerepelt a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában. Az egyetemeknek azonban olyan nemzetközi környezetben kell helytállniuk, amelyben "az Európai Bizottság a magyar kutatásokra és a nemzetköziesítésre vonatkozó döntései szándékosan versenyképességi hátrányt okoznak az ország számára" - jegyezte meg az államtitkár. Ugyanakkor kiemelte, hogy mindennek ellenére a kormány elkötelezett a magyar egyetemek, kutatók és diákok támogatása iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.