Közélet

Vadnyugati mérges viperagyíkok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Vadnyugati mérges viperagyíkok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

2023. július 26., szerda
Vadnyugati mérges viperagyíkok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Mindaddig a park nem büszkélkedhetett méreggel ölő állatokkal, amíg az első rákosi viperák megérkeztek. Azonban ezeknek a hüllőknek a veszélyessége nem mérhető a most érkezett gilához, más néven viperagyíkhoz.

A nevének ellent mondva kimondottan békés természetű állatok. A hüllők híre rendkívül félelmetes, és bár a mérge nem ölne meg egy egészséges felnőtt embert, ennek ellenére azok szerint, akik már átélték a harapását nem túl kellemes "élményként" írták le. Elmondásuk szerint olyan érzés, mintha forró láva folyna az ember ereiben.

Kerülik a viperák az ember közelségét, csak akkor lehet veszélyes ha zaklatják. Sajnos rengeteg egyedet fognak be illegálisan és adnak el. Alapvetően egyáltalán nem agresszív, lomha állatok.

Természetes élőhelyüknek a Mexikó és USA nyugati, száraz, félsivatagos területeit tekintik. A viperagyíkok két faja rendelkezik erős méreggel, ezek Észak- és Közép-Amerikában őshonosak. Ragadozó életmódot folytatnak, főleg kisebb emlősökkel, madarakkal, tojással és hüllőkkel táplálkoznak.

Erős mérgüket zsákmányszerzésre nem használják, mert nincs rá szükségük rendkíkvül erős harapásuk jóvoltából. Hosszú, hegyes fogak sora húzodik meg állkapcsukban.

A látogtaóknak fel kell készülni, hogy a félénk hüllőket nehéz lehet meglátni, a nyugodt zugok menedéket élvezik leggyakrabban.

Borítókép: Szegedi Vadaspark

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.