Közélet

Kormányinfó: Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak

Kormányinfó: Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak

2023. július 27., csütörtök
Kormányinfó: Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak

Tegnap Brüsszelből sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett

– kezdte a mai kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tájékoztatót ezúttal Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral tartja a miniszter, aki szerint van esély arra, hogy országok egy csoportja blokkolja a migránskvótákról szóló tervek előrehaladását. Minden fajta elosztási mechanizmus elfogadhatatlan – szögezte le a miniszter, jelezve, hogy várhatóan a következő években lényegesen nagyobb lesz az Európára nehezedő migrációs nyomás, mint eddig.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: 

minden fajta elosztási mechanizmus elfogadhatatlan.

–  A jelenlegi migrációs javaslatok, amely a bizottság és a tanács asztalán vannak, azok Európa érdekeivel ellentétesek. Nem tartalmaznak garanciát a határvédelemre. Az Európára erősödő migrációs nyomás jóval nagyobb lesz, mint eddig volt  – mondta. Kiemelte: Magyarország eddig több mint 650 milliárdot költött határvédelemre, ennek kevesebb mint 1 százalékát térítette meg az EU. 

Ha jól működő határvédelmet akarunk, akkor a bizottságnak ehhez hozzá kell járulnia a tárcavezető szerint. 

Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a pedagógusoknak

A miniszter kiemelte: miután teljesítették az igazságszolgáltatási mérföldkövet, a hétéves költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadálya, ezért számlákat küldtek az Európai Bizottságnak, összesen 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot a 2021-2027-közötti  programozási időszak operatív programjaiból, azaz a hétéves költségvetésből. 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mint mondta, ennek az összegnek az EU a 85 százalékát kell finanszírozza, ami 202 millió eurót jelent, ezek egyébként olyan pénzek, amiket a magyar költségvetés már előfinanszírozott. Az Európai Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel megtörténtté teljesítését visszaigazolja, és 60 napja van a költségnyilatkozat feldolgozására és a források utólagos megküldésére. 

A miniszter tájékoztatása szerint, ha Brüsszel fizet, hamarosan sor kerülhet a tanárok újabb béremelésére is. Év elején 10 százalékkal emelte a pedagógusok fizetését a kormány, ez nőhet 25 százalékra, ha megérkeznek a források. 

– Brüsszel 800 milliárd forinttal tartozik a magyar pedagógusoknak

– erősítette meg Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy emellett 650 milliárd forintot költött eddig a magyar kormány a határvédelemre, ennek kevesebb mint egy százalékát térítette meg eddig Brüsszel.

Idén is növekedhet a gazdaság, már októberre egyszámjegyű lehet az infláció

A gazdasági kérdésekre térve Gulyás Gergely úgy fogalmazott: látják a fényt az alagút végén, jó gazdasági kilátásokkal számolhatnak. Az év egészére reálisnak tűnik a legalább egy vagy másfél százalékos gazdasági növekedés. Ennek eredményeként az inflációt is sikerülhet letörni. 

Ha minden jól megy, már októberre egy számjegyű lehet az infláció. 

Beszélt arról is, hogy augusztus elsejétől hideg élelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártya, a kormány pedig augusztustól 15 százalékosra emeli a kötelező akciózás mértékét, ezzel is elősegítve az infláció letörését.

Az ukrán ellentámadás nem hozott érdemi eredményeket

A kormány áttekintette az orosz-ukrán háború jelenlegi helyzetét is. – Ennek a legnagyobb jelentősége abból a szempontból van, hogy amit ma látunk az a háború hosszútávú kimenetelével kapcsolatban spekulációra ad lehetőséget – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mint kifejtette, eddig több mint 310 ezren vesztették életüket a háború során, 

de mint mondta, ennél lényegesen nagyobb becslések is vannak. Az ENSZ adatai szerint közel 10 ezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka, de több a vesztesége is. 

Az ukrán ellentámadás, amely július 5-én indult meg, eddig érdemi eredményeket nem hozott.

Az látszik, hogy a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas – tette hozzá. A tárcavezető szerint mindez együttesen arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a béketárgyalásokra, a tűzszünetre hívja fel a figyelmet. A miniszter szerint minden nemzetközi szereplőnek ez lenne az érdeke, ugyanis ez az egyetlen megoldás arra, hogy az öldöklés befejeződjön. 

Sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre idén

– Több mint 126 ezren felvételiztek, és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt a felsőoktatásba idén. 

Ez azt jelenti, hogy 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvett hallgatók száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, és informatikai területre felvettek száma.

Tíz felvett jelentkezőből nyolc hallgató állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait. Ez a pozitívum a pedagógusképzést is érinti. 10514 jelentkezőt vettek fel, ez az elmúlt hat év legmagasabb száma. A tanárképzés esetében huszonkilenc százalékos a növekedés – kommentálta a felvételi ponthatárok kihirdetését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.