Közélet

25 esztendeje alakult az első Orbán kormány

25 esztendeje alakult az első Orbán kormány

2023. július 8., szombat
25 esztendeje alakult az első Orbán kormány

Családtámogatás, családi adókedvezmény, otthonteremtési program? Az első Orbán kormány óta ezt a vonalat képviseli a Fidesz.

Napra pontosan 25 esztendeje alakult az első Orbán kormány. A rendszerváltás után a negyedik kormány volt 1998–2002 között, -148 Fideszes, 48 Kisgazda és 17 MDF-es képviselő alkotta a többséget. A szegediek bizalmát is élvezhette az újonnan megalakuló kormány, jól mutatja ezt az akkori 3 választókerület eredménye is.

Csongrád01SzegedRákos TiborFidesz55,29%
Csongrád02SzegedBalogh LászlóMDF-Fidesz58,37%
Csongrád03SzegedDr. Bartha LászlóMDF-Fidesz56,39%

Eltörölték a tandíjat, bevezették a családokat védő első intézkedéseket:

A kormány eltörölte a Bokros-csomag részeként az MSZP-SZDSZ-kormány által bevezetett általános tandíj kötelezettséget. Ingyenessé tette a gyermekükkel otthon levők számára a diploma megszerzését, képzési formától függetlenül.

A polgári kormány egyik első intézkedéseként állította vissza a családi pótlék alanyi jogosultságát. A kormány újra bevezette az előző kormány által megszüntetett gyermekgondozási díjat (gyed), melynek maximális értéke 2001-ben 80 ezer forintra emelkedett, majd kiterjesztették 3 évre.

A gyermekes családokat a kormány az adórendszeren keresztül is támogatta. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglaltak szerint kedvezmény illette meg azokat a családokat, ahol legalább az egyik családi pótlékra jogosult szülő személyi jövedelemadót fizetett.

Az otthonteremtési program a fiataloknak nyújtott kedvező feltételű hitelt, célja a lakásállomány bővítése, illetve korszerűsítése volt.

Az infláció és a munkanélküliség csökkenése az első Orbán-kormány idején:

Az infláció a kezdeti magas 14,2 százalékról a Fidesz vezette koalíció kormányzása alatt 5,2 százalékra csökkent. A munkanélküliség 8,4 százalékról 6,4 százalékra csökkent. A reálbér növekedés 1999-ben és 2000-ben 1,5 százalék, 2001-ben 6,4 százalék, 2002-ben 13,2 százalék volt.

Borítókép: MTI Fotó / Soós Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.