Közélet

A színházi főigazgató (Rendezte: Botka László)

A színházi főigazgató (Rendezte: Botka László)

2023. április 27., csütörtök
A színházi főigazgató (Rendezte: Botka László)

Nem véletlen és nem oktalan volt felháborodva Peller Károly, aki a közgyűlés kulturális bizottságának ülésén jelentette be, hogy visszavonja a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázatát. A népszerű színművész a döntését azzal indokolta, hogy hogy statisztának érezte magát a színházigazgatói pályázatban, amit színjátéknak nevezett, amelyben nem kíván részt venni, mondván, már korábban nyertest hirdettek, majd visszavonta a pályázatát.

Rengeteg kritika érte a főigazgató munkáját

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói pályázatának kiírása óta egy dolgot szinte biztosra lehetett tudni: Barnák László élvezi a szegedi városvezetés bizalmát. A színházigazgatóként öt éve dolgozó színész-rendező annak ellenére fekszik jól a város vezetésének, hogy rengeteg kritika érte munkáját.

Több, a színházban és a szabadtérin dolgozó forrásunk is megerősítette, hogy cseppet sem népszerű az igazgató a társulat és a színházi dolgozók körében,

még akkor sem, ha rendezőként, vagy éppen színészként nem nagyon lehet belekötni a munkájába. Szilágyi Annamária, a szegedi színház művésze februárban éles kritikát fogalmazott meg a főigazgatóval szemben, amikor azt mondta: a társulat szakmailag nagyon le van maradva.

https://szegedma.hu/2023/02/kritika-szakmailag-le-van-maradva-a-szegedi-nemzeti-szinhaz-tarsulata

A színház főigazgatója 2021 óta a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is. A város egyik legrégebbi brandje az előző vezetés alatt fénykorát élte, de a váltás itt sem jött jól. A nézőszám tízéves mélypontra zuhant, amit egyre nehezebb a pandémiával vagy éppen a gazdasági helyzettel magyarázni, sokkal inkább a szakmai berkekben is sokat kritizált repertoár az oka ennek. De az emlékezetes esőnap botrány is azt mutatja, hogy nem biztos, hogy Barnák László a jó megoldás.

https://szegedma.hu/2022/11/eltunt-a-mufaji-sokszinuseg-a-szegedi-szabadterirol

Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy katasztrofális anyagi következményekkel járt a Szegedi Szabadtéri Játékok másfél évvel ezelőtti megszüntetése és a Szabadtéri „beolvasztása” a Szegedi Nemzeti Színházba.

A Szabadtéri Játékok korábban évi 360 millió forintos állami támogatásban részesülhetett, mivel minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetként működött.

Amikor a közgyűlés baloldali többsége megszavazta az egyesülést és megszüntette a szabadtérit működtetőt céget, ezt a forrást kidobta az ablakon. A városvezetés, szakmai berekben is hibánsak tartott döntéséhez pedig asszisztált és végre is hajtotta Barnák László.

https://szegedma.hu/2022/09/a-varosvezetes-hibajabol-erte-milliardos-kar-a-szinhazat-es-a-szabadterit

Botka döntött, mindenki másnak csönd

A kritika ellenére Botka László igencsak kedveli a direktort. Ennek oka pedig egyszerű: szép csendben teszi a dolgát, nem szól, nem kér és nem ellenkezik. Pedig a folyamatos megszorítások miatt lenne oka jelezni: ez így nem fog menni.

Igaz, akkor nem biztos, hogy az öt éves megbízatás lejárta előtt Barnák László eljut oda, hogy startpisztoly eldördülése előtt megnyerje a főigazgató posztért indított versenyt.

Így inkább csendben maradt és igyekszik mindent megoldani, hogy a városvezető céljainak megfelelően a színház anyagi ellehetetlenülésével is ekézhesse a kormányt.

Hogy a pályáztatás csak látszatverseny volt, arra éppen Botka László világított rá, amikor március 6-án tulajdonképpen lezárta a pályáztatás folyamatát.

Mutatjuk:

Némileg előreszaladt az időben Botka, aki nagyot hibázott ezzel. Ugyanis a vonatkozó jogszabály értelmében a döntés azt jelenti, hogy a bizottság kizárólag Barnák László pályázatát támogatta, mivel egyedül a jelenlegi főigazgató elképzelése kapott többséget a szavazáskor.

A végső döntést a következő képviselőtestületi ülésen, azaz pénteken, a Közgyűlés fogja meghozni, amely nem köteles figyelembe venni a bizottság ajánlását.

Amennyiben azonban a szakmai bizottság javaslatától eltérő döntést hoz, azt köteles megindokolni és az indokait nyilvánosságra hozni.

Erre egyébként a poszt alatt fel is hívták a figyelmét, természetesen hiába - sem a poszt, sem az eljárás nem változott.

Peller Károly belátta, hogy esélytelen

Peller Károly azzal, hogy visszavonta pályázatát, belátta, hogy esélytelen. Nem szakmailag, mert az ebben a pályáztatási folyamatban keveset nyomott a latban. Azzal találta magát szemben, amivel a szegediek nap mint nap találkoznak.

Botka László egy személyben dönt, a döntéseit a hozzá hű és vele lojális képviselőkkel bástyázza körbe, majd hirdeti a szegedi demokrácia győzelmét.

Ne legyen illúziónk, a baloldal pénteken úgy szavaz majd, ahogy Botka László jóval korábban döntött és ahogy március 6-án azt nyilvánosságra is hozta. Cseppet sem gusztusos, de igen látható nyilvános nyomásgyakorlás.

Ez az a szegedi demokrácia, amiből nem kért tovább Peller Károly...


A színház főigazgatói posztjára Barnák László mellett Tóth Péter is pályázott, a pénteki (04.28) közgyűlésen születhet döntés a kinevezésről. A megbízatás öt évre szól.

https://szegedma.hu/2023/04/mar-csak-ketten-palyaznak-a-szegedi-nemezeti-szinhaz-vezetesere

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.