Közélet

A bírósági ítéletig börtönben maradhat Szabó Bálint

A bírósági ítéletig börtönben maradhat Szabó Bálint

2023. április 15., szombat
A bírósági ítéletig börtönben maradhat Szabó Bálint

Mint arról beszámoltunk, novemberi őrizetbe vétele óta már többször is meghosszabbították a képviselő előzetes letartóztatását. Nem végleges végzés szerint Szabó Bálint börtönben marad egészen az elsőfokú bírósági ítéletig.

Konkrét időpont még nincs a tárgyalás időpontjáról, azonban Szabó Bálint számára rendkívül ketyeg az idő, ami a mandátumát illeti. Mint azt portálunk korábban megtudta, Szabó Bálint az országos politikától úgy tűnik visszavonulna, azonban a szegedi politikai karrierjével nem kíván felhagyni.

Ez azonban nem csak rajta múlik. A közgyűlési képviselők megállapíthatják méltatlanságát, amihez ezt kezdeményezni kell, majd a többségnek megszavaznia. Hasonló az eljárási rend akkor is, ha jogerős ítéletet születne Szabó Bálint ügyeiben, akkor is szavazással dönthet a közgyűlés a méltatlanságáról.

Emellett még egy lehetőség van arra, hogy más vegye át a helyét, ha az önkormányzati képviselő, annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén.

Ebben az esetben is testületi határozatot kell hozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.