Közélet

Bővítik a magyar-szerb határátkelőhelyeket

Bővítik a magyar-szerb határátkelőhelyeket

2023. március 28., kedd
Bővítik a magyar-szerb határátkelőhelyeket

Lázár János szerb kollégájával, Goran Vesic szerb építési, közlekedési és infrastrukturális miniszterrel egyeztetett Budapesten.

LázárJános a Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a tárgyalásról, illetve Magyarország azon stratégiai céljáról, hogy

három nagy átlépési pontot újjáépítsen a magyar-szerb határon: Hercegszántónál, Kelebiánál, valamint Röszkénél.

Azt mondta, alaposan átbeszélték a szerb közúti közlekedési és vasúti projekteket is. A közúti közlekedésben az autópályák összekapcsolása a legfontosabb, a vasútnál pedig megépíteni a gyorsvasutat Budapest és Belgrád között, valamint összekötni Szegedet Szabadkával, Szabadkát pedig Bajával - emelte kiLázárJános.

Közölte: Goran Vesic délután még találkozik magyar üzletemberekkel, mások mellett Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával. Beszélnek majd a Duna hajózhatóságáról, a dunai áruszállítás lehetőségeiről.

Magyarországnak és Szerbiának az áru- és személyforgalom bonyolításáért stratégiai szövetséget kell kötnie, és minden mesterséges akadályt le kell bontani, legyen az jogszabály vagy határ

jelentette kiLázárJános.

A Horgos-Röszke autópálya határátkelő kibővítése már hónap óta zajlik. Cél a főként nyáron tapasztalható több órás várakozások csökkentése, illetve megszüntetése.

„Három határátkelő felújításáról egyeztettünk. A horgosi átkelő rekonstrukciója már zajlik, illetve a kelebiai és a béregi van még tervben. A magyar fél ezeket az átkelőket autópályával kötné össze, így versenyképesek lennének a horgosival, a kelebiai és a béregi is. Különösen fontos a béregi átkelő, mivel egy új utat fogunk építeni Béreg és Nákófalva között, amely lehetővé teszi, hogy sok román polgár használja azt az átkelőt, így a béregi átkelő is olyan fontossá válhat, mint a horgosi” - idézte Goran Vesic-et a vajdasági Pannon RTV.

A vajdasági lap arról is beszámolt, hogy a vasút szerb oldala 2024-re, a magyar rész pedig 2025-re készülhet el. A vonat nem fog megállni a határon, az útlevélkezelés a vasútállomásokon történik majd. A polgárok pedig más alternatív útvonalakon is egyre gyorsabban juthatnak majd egyik országból a másikba.

A tervek szerint május végén közös magyar-szerb kormányülés lesz, ahol a közlekedés és az áruszállítás területén szeretnének a felek jelentős előrelépést megtenni

mondta Lázár János.

Borítókép: Pannon RTV

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.