Közélet

A kidobott karácsonyfa nem vész el, csak átalakul

A kidobott karácsonyfa nem vész el, csak átalakul

2023. január 10., kedd
A kidobott karácsonyfa nem vész el, csak átalakul

Hétfő reggel indultak el a fenyőjáratok Szegeden, azaz elkezdték begyűjteni a kidobott karácsonyfákat. A munkát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai végzik, a gyűjtőautók január utolsó napjáig járják a várost.

A cég azt kéri a szegediektől, hogy a fenyőfákat reggel 6 óráig helyezzék ki a kommunális hulladékgyűjtő edények mellé díszítésmentesen, karácsonyfatalp nélkül. Amennyiben a fenyő mérete meghaladja a másfél métert, kérik a tulajdonosát, vágja azt ketté, mert 1,5 méternél nagyobb hulladék nem tehető a jármű garatrészébe. Ha valaki később dobná ki a fát, akkor azok elszállítását a kommunális, azaz a hagyományos járatokkal oldják meg.

TAVASSZAL IS VOLT MÉG FA AZ UTCÁN

A társaság 2022-ben 20 ezer 640 kilogramm fenyőt gyűjtött be a lakosságtól, összesen 21 járat indult kifejezetten ezzel a céllal. A legutolsó fenyőfát áprilisban gyűjtötték be Szeged belvárosában.

A kidobott karácsonyfa újrahasznosítása és évek óta megszokott folyamat szerint zajlik. Az aprítást követően a mulcsot Szeged közterületein található, kezelésünk alá tartozó ágyások alá, valamint szilárd burkolattal nem rendelkező gyalogutakra helyezték ki például a Holt-Maros mentén. – A fenyőfákból készített mulcs számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, nedvességmegtartó és gyomosodás gátló hatása van, valamint dekorációs célokat is szolgál – nyilatkozta a Délmagyarnak Makrai László. Kiemelte, hogy hasznosítani azonban csak a díszektől megszabadított fákat tudják.

HÁZILAG IS HASZNOSÍTHATÓ

Mivel a fenyőfa égésterméke a kátrány, azért tűzre dobni nem szabad, az károsítja a kéményt. Azonban felaprítva, a házilag készített mulccsal kecskéket vagy lovakat lehet etetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.