Közélet

Péter és Pál apostol emlékezete, földművesünnep és áldozatnap

Péter és Pál apostol emlékezete, földművesünnep és áldozatnap

2022. június 29., szerda
Péter és Pál apostol emlékezete, földművesünnep és áldozatnap

Ki tudja már, hogyan lett az aratóünnep jelképe éppen a két bibliai alak: az apostolfejedelem, Róma püspöke, Szent Péter és a nagy térítő, Szent Pál. A szokásrend az ő emléknapjukhoz kötötte a búzavágás rajtját, de ennek jelképi értelemben aligha van köze a szentekhez. Inkább gyakorlati oka van: a népi megfigyelés szerint e jeles ünnep táján a gabona már közel járhat az érettséghez, kalásza meghajol, jelezve: itt az aratásidő. És a vallását őrző paraszti világ szívesen kötötte össze tennivalóinak sarkpontjait szakrális ünnepekkel. Így lett Péter-Pál ünnepe az aratáskezdet hagyománynapja.

Búza bokrosodjon, zab szaporodjon – így mondja a népi rigmus. , és a bokrosodás valóban megvan akkor, amikor a zabnak még dúsulnia kell. Az évszázados tapasztalat mutatja: tőlünk északabbra fekvő országokban a gabona ekkor még csak sárgul, míg a mediterrán vidékeken javarészt már le is aratták. Nálunk a legkorábban érő őszi árpa nyitja a sort, majd a tavaszi rokona következik. Utánuk jön a rozs, aztán a búza is vágásérett lesz, végül a legkésőbb aratandó kalászos, a zab kerül sorra.

A középkor óta élő szokás szerint a munka végeztével jött az aratóünnep. Így zajlott ez egykor a szegedi nagytájon is: aratóbandák vonulásával indult, aztán a mulatság következett, tánccal, eszem-iszommal, a népdal szellemében: „Elvégeztük az aratást. Készülj, gazda, jó áldomást! Gazdasszonyunk jó vacsorát! Adjon Isten jó éjszakát!” Az aratóünnepet korunkban nem a munka végén, hanem a kezdetén, a Péter-Pál-naphoz közel eső hétvégén rendezik sokfelé – az élet felülírta tehát a szokást. De a tradíciót éltető rítus lényege az, ami volt: tisztelgés a földművelő gazda előtt.

A földművesünnep foglalata egy szomorú emléket is rejt. A kommunista diktatúra idején megnyomorított, kisemmizett kulákok kálváriájára is emlékezünk. A tönkretett magyar gazdák áldozatnapja is a mai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.