Közélet

Nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósokhoz

Nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósokhoz

2022. május 3., kedd
Nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósokhoz

Kiadott a MÁV egy nyílt levelet, melyben a mozdonyvezetők arra kérik az autósokat: ne hajtsanak át a vasúti átjárón, ha tilos, tartsák be a KRESZ-szabályokat.

2022 májusáig többen haltak meg vasúti átjáróban okozott baleset miatt, mint tavaly egész évben. A tragédiákat kivétel nélkül a gépjárművezetők okozták, de a mozdonyvezetők is érintettek az ilyen balesetekben áldozatként.

Ezért ők most nyílt levelet írtak az autósokhoz.

Mint írják, 2022 májusáig már 39 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben tizenheten vesztették életüket, annyian, mint tavaly egész évben.

,,A döbbenetes számok mögött elmúlt életek, gyászoló családok, a súlyos sérülések okozta maradandó fzikai és lelki traumák állnak." - írják, hozzátéve, hogy ez alól a mozdonyvezetők sem kivételek.

A nyílt levélben azt is leírják: a mozdonyvezetők egy ilyen ütközéskor leginkább tehetetlenséget éreznek, hiszen a szerelvény fékútja többszáz méter, nagyobb jármű esetén pedig csak akkor élhetik túl az ütközést, ha a géptérbe szaladnak - más lehetőségük ezen a kettőn kívül nincs.

,,A balesetek egyetlen pillanat alatt következnek be, szinte esélyünk sincs az elkerülésükre, és onnantól kizárólag a szerencsén múlik azok kimenetele." - írják.

Az ütközés borzalmaiba a ,,mozdony is beleremeg", és ez a trauma őket is egy életen át elkíséri. ,,A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben szaladva hátra a megállás után… Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem ügyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben. A mozdonyvezető fejében, aki nem ezért ment be dolgozni, nem ezért választotta ezt a munkát, nem ezt gondolta, amikor örömmel, boldogsággal lobogtatta a jogosítványát a rengeteg tanulás után."

A mozdonyvezetők levelük végén erre tekintettel minden közúti közlekedőt arra kér: tartsa be a KRESZ szabályait, és minden esetben fokozott körültekintéssel közelítse meg a vasúti átjárót, tilos jelzés esetén soha, semmilyen formában ne hajtson át rajta. - Szakképzett mozdonyvezetők vagyunk, és mindent megteszünk a balesetek elkerülése érdekében, de sajnos a fizika határok közé szorít bennünket - zárják gondolataikat.

A teljes levelet itt olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.