Közélet

Megdöbbentően magas a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége

Megdöbbentően magas a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége

2021. november 25., csütörtök
Megdöbbentően magas a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége

– Két szálon folyik most a kutatás: egyrészt a forrástól, tehát Rahótól a Titel közelében található torkolatig vizsgáljuk, hogy mennyi mikroműanyag van lerakódva az üledékben. Ezt a mérést évente végezzük. A kutatás másik részében azt vizsgáljuk, hogy ötnaponta mennyi mikroműanyag szállítódik a vízben – mondta Kiss Tímea, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai és Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense. Hozzátette, az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjának segítségével vizsgálják a víz színét.

Romlik a helyzet

Kiss Tímea kiemelte, hogy egyre több a mikroműanyag a Tiszában, ráadásul, ha van egy szennyezési gócpont, akkor az később, az alatta lévő szakaszon megjelenik. A szakember hangsúlyozta, ezek az anyagok nagyon lassan, többszáz év alatt bomlanak le.

A legfőbb veszélyt az jelenti, hogy a vízbe került mikorműanyagot megeszik a vízi élőlények ez pedig gyulladást okoz a szervezetükben. – Sajnos nemcsak a halakban, hanem az összes feldolgozott húskészítményben találtak már műanyag szemcséket, így nemcsak a vízi ökoszisztéma felől juthat el az emberi szervezetbe a mikroműanyag szennyezés – hívta fel a figyelmet.

Folytatják a kutatást

A tervek szerint tovább vizsgálják a kutatók a Tisza és esetleg más folyók mikroműanyag szennyezettségét, arra is keresve a választ, hogy az árvizek hogyan szállítják tovább a szennyezést és hol rakják le. Mivel az eddigi eredmények szerint az élővizek mikroműanyag szennyezése elsősorban kommunális eredetű, a jövőben arra is keresik a választ, hogy mennyi műanyag van a szennyvízben, a szennyvíziszapban, és hogyan szennyeződhetnek el a talajok a szennyvíziszap mezőgazdasági parcellákra való kihelyezésével.

Egy mosás is komoly szennyezéssel jár

A ruháinktól kezdve, a háztartási berendezésekig, szinte minden eszközünk részben vagy egészben műanyagból készül. Vannak eleve mikroméretűre gyártott műanyagok, például a kozmetikai szerekben, bőrradírokban, de a legtöbb mikroműanyag a nagyobb darabok lemorzsolódásával jön létre fizikai hatás következtében. Ilyen hatás például a mosás is, amely során a műszálas ruhákból egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyóba. A mikroműanyagok mérete jellemzően 5 millimétertől 0,05 milliméterig terjed.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.