Közélet

Nagy mínuszok a múltból

Nagy mínuszok a múltból

2021. február 16., kedd
Nagy mínuszok a múltból

Télre emlékeztető napok után vagyunk. Most épp egy kis szünetet tart a metsző hideg. Lesz, hogyne, még eztán is lesz néhány fagyos nap – ígéri a szakember. Ma viszont ez a 2-3 fok napközben csak afféle hidegpótló. A fázósnak persze ez is sok. Ám aki valódi télre vágyik… neki kárpótlásképp itt ez az igazán varázsos fotó.

Szegedország a napsütésről, a nyári melegéről ismert, s nem épp a rettenetes téli mínuszairól. De meglepő kivétel itt is volt. Február 14-én például a napi országos örökranglistán a város neve mellett hidegrekord áll: 1932-ben ezen a napon mínusz 27,2 fok volt, s ez a hivatalos mérések kezdete óta a hazánkban e napon előfordult legalacsonyabb hőmérséklet. Az évszázados statisztikában még egy nap Szegedé: 1987. január 31-én -27,8°C, igaz, Fügöddel holtversenyben.

Hanem a Magyarországon valamikor volt legkeményebb mínusz… az ennél is sokkal alacsonyabb! Ennek évfordulója épp ma van: 1940. február 16-a, Görömbölytapolca, mínusz 35 Celsius fok! Abszolút rekord. És azon a vidéken az 1940-es február kivételesen zimankós volt: egy héten át arrafelé a leghidegebb órán 30 fok alatt maradt a hőmérséklet. Különösképp Putnok lakói szenvedték meg a kis híján szibériai fagyot…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.