Közélet

Egy ember az életfájdalomban, a világjárványban, és A Halál pitvarában

Egy ember az életfájdalomban, a világjárványban, és A Halál pitvarában

2021. január 27., szerda
Egy ember az életfájdalomban, a világjárványban, és A Halál pitvarában

Amikor azon a januári reggelen, nyolc óra tájban Reiss doktorkisasszony a betegnek kámfor- és koffein injekciókat adott be, talán már nem is remélte a jobbulást. De hát a kötelesség… A reménnyel szemben ott volt a számos pontba szedett súlyos kórelőzmény: egész sor önmagában is végzetes betegség. Na meg a sokéves, évtizedes önégető élet. Az éjszakázás. Az alkohol. A két pakli cigaretta naponta. A hajszolt örömök, s ami néha vele jár: a kor szemérmes nyelvén a vénuszi betegség, nyers-egyszerűen a bujakór.

De nem, nem csak ezek tették kritikussá az állapotát. A háborús évek reménytelenségérzete ugyancsak gyilkos erő volt. A szorongással, lázzal és Veronál-kúrákkal telt idő Csucsán. Aztán a végső erejét felőrlő utazás Pestre. És közben a világjárvány, a spanyolnátha újra támadott. Az egész fővárost birtokba vette. Beteg lett ő is. És körötte mindenki. Csinszka is, a Nagymama is. Meg a szolgálólány, Vonyica. Aztán nagy nehezen mindenki fölépült. Csak ő nem. Egy „ócska konflisban” vitték a Liget szanatóriumba.

Azon a végzetes éjszakán a láza egy tized híján 40 fok. Nehezen alszik. Pál Márta nővér van mellette, aki reggel nyolckor felfigyel arra, hogy a beteg zihálva szedi a levegőt. A kérdésre, hogy fáj-e valami, válaszolni nem tud. Szó többé már nem hangzik el. A nővér nem meri magára hagyni, hangos tapssal riaszt. Jön a segítség, Reiss doktorkisasszony.

Negyed kilencig tart ki még a beteg. És akkor már „A Halál pitvarában” van, ahogy az ilyen címet viselő versében megírta.

Istenem, Halál, te tudod,
Hogy tőlem elmultak a bálok,
Lakodalmak és hős murik:
Pitvarodban állok.

(…)

Nem lehet az rossz valaki,
Akit annyian űztek, téptek
S rosszabb úr nem lesz a Halál,
Minő volt az Élet.

Istenem, Halál, te tudod,
Hogy vérvevő, szomorú harcban
Űztem, kerestem önmagam:
Rosszat nem akartam.

A századelő kiemelkedő, ám sokszor átkozott-ostorozott költője, Ady Endre 1919. január27-én elment az örökkévalóságba. Az irodalmi öröklétbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.