Közélet

Húsos fagyit nyaltak a szegedi nagymacskák

Húsos fagyit nyaltak a szegedi nagymacskák

2020. augusztus 12., szerda
Húsos fagyit nyaltak a szegedi nagymacskák

A nagy hőségben az állatok is vágynak egy kis hűsölésre, ezért a Szegedi Vadaspark szibériai tigriseit fagyival kínálták meg a gondozóik. A nagymacskák természetesen nem csoki, pisztácia vagy vanília ízeket kóstolhattak, sokkal inkább olyan „édességet”, amibe beleborzong az ember.

Borisz és Igor, a 15 éves, Csehországban született szibériai testvérpár 2009-ben került Rigából Szegedre az európai fajmegmentési programnak köszönhetően. Gondozójuk szerint lustálkodva élik mindennapjaikat, hasonlóan, mint a macskák, csak épp nem 2 kilós, hanem 2 mázsás testben. Nyugalmukból kizárólag az állatorvos megjelenése tudja őket kibillenteni, illetve ha egyszerre több gondozó bukkan fel a közelükben. Fejenként napi 8 kiló húst esznek, amelyet esti záráskor kapnak meg, kivétel ez alól, ha kánikula van, mert akkor a nagymacskák is fagyizhatnak. Így történt ez legutóbb is, ugyanis kaptak 2-2 kiló jégtömböt, benne olyan nyalánkságokkal, mint a heringek, a húslé és a lóhúscafatok.

– Ismerik a csemegét, szeretik, kellemes érzetet okoz nekik – mondta Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részleg vezetője. – 30 perc alatt el is fogyasztották. A fagyit környezetgazdagításként adjuk, amely módszert azért alkalmazzuk, hogy az állatok ne unatkozzanak.

A tigrisek a vadonban 8-10 évig maradnának életben, de mivel a Vadasparkban megfelelő ellátást kapnak, nem kell a vadon veszélyeivel megküzdeniük és állatorvos is kezeli őket szükség esetén. Jelenleg 15 esztendősen élik boldog nyugdíjas éveiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.