Közélet

Pályaelhagyó pedagógusok főznek pálinkát Szentesen

Pályaelhagyó pedagógusok főznek pálinkát Szentesen

2020. július 30., csütörtök
Pályaelhagyó pedagógusok főznek pálinkát Szentesen

Ma már csak a legsikeresebb termékük nevében emlékeznek tanári múltjukra a hazai pálinkapiac legújabb üstökösei, akiket volt diákjaik is segítenek a sikeres üzleti vállalkozásban - írja a Magyar Nemzet.

Hobbiból indult, egy esős délután kipattant ötletként az Alföld legújabb, helyi mezőgazdasági termékeket feldolgozó vállalkozása. A SzebKo Pálinkaház tulajdonosai tizenkilencre húztak lapot, amikor úgy döntöttek, eredeti hivatásukat egy időre jegelve valami teljesen új dologba fognak. Mertek váltani, mertek vállalkozni a semmiből, bizonyítva azt, hogy az akarat, az elszántság, a tanulás, az elhivatottság eredményre vezethet.

Kocsis Istvánt, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium testnevelő tanárát hat éve meghívta egy végzős osztály, kísérje el őket háromnapos, ballagást követő kirándulásukra. Az idő nem kedvezett a szabadtéri programoknak, a beszélgetések, társasjátékok közben előkerült egy-két üveg pálinka is. A frissen érettségizett diákok osztályfőnöke, a magyar irodalmat tanító Szebeni Zoltán (képünkön balra) és a testnevelő tanár ekkor jöttek rá, hogy mindketten, a szentesi hagyományokhoz híven, saját gyümölcsös kerttel is rendelkeznek, s a termésből – szigorúan háztáji, kisüsti alapon – hobbiból megpróbálkoztak már a pálinkafőzéssel is.

A kulturált alkoholfogyasztás jegyében elemezni és kritizálni kezdték az általuk ismert párlatokat, aminek a végén arra jutottak: legjobb, ha saját receptjük és ízviláguk szerint próbálkoznak meg pálinkát főzni. A két tanár annyit beszélt erről, hogy tervüket meghallotta egy környékbeli befektető is, akinek ráadásul 15 hektáros almáskertje és ugyanekkora barackosa volt Szentes közelében, így adott volt a nyersanyag is. Összeült a két tanárral, s közölte velük, annyira tetszik a lelkesedésük, annyira jók a terveik, elképzeléseik, hogy hajlandó lenne tőkével beszállni az üzletbe, ha indítanának egy vállalkozást. A két tanár tanulni kezdett, hogy tudományos alapot is adjanak elképzeléseiknek, és meggyőzték a családjukat, hogy ők is higgyenek ebben. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.