Közélet

Napraforgótól sárgállik Szeged határa - képgaléria!

Napraforgótól sárgállik Szeged határa - képgaléria!

2020. július 6., hétfő
Napraforgótól sárgállik Szeged határa - képgaléria!

Június végén elkezdődött a napraforgó virágzása. Szeged határában is hatalmas táblák pompáznak gyönyörű sárga színben. Sándor Judit képgalériájához néhány információt is összegyűjtöttünk a nyár egyik legszebb növényéhez.

A napraforgót madáreleségként, olajos magként, vagy dísznövényként tartjuk számon. Manapság a napraforgó csíranövény egyre divatosabb a házi zöldfélék között. Fontos, ízletes vitamin és fehérjeforrás.

A napraforgó őshazája Észak-Amerika, mintegy ezer éve háziasították. Az emberiség gyorsan felfedezte, hogy nem csupán a virágja szép és pirított magja finom, hanem megtapasztalták, hogy étolaj nyerhető belőle. 2014-ben 1,7 millió hektáron ültettek napraforgót az Egyesült Államokban, többségét Észak-Dakotában.

A napraforgó szó jelentése annyit jelent, hogy fordul a Nap. Jól megfigyelhető a hatalmas napraforgó táblákban, hogy a tányérok valóban mindig követik a Nap állását.

Csongrád-Csanád megyében az akác és repce mellett a napraforgó fontos mézelő növénynek számít méhészeti szempontból. Vetésterülete évről évre lassú növekedési tendenciát mutat.

Egy napraforgó átlagosan 1000-2000 magot tartalmaz. Ha egy napraforgó tányér magjait megpirítjuk, jó ideig szotyizhatunk abból.

A legmagasabbra Németországban nőtt a napraforgó. A rekordot Hans-Peter Schiffer gazda tartja, akinek birtokán 9 méter magasra emelkedett a növény szára.

Tudományos kutatások szerint a napraforgó csökkenti a nukleáris sugárzást, nedveivel felszívja a toxinokat. Japánban a fukushimai atomerőmű katasztrófája után például a környéken napraforgó-ültetvényeket telepítettek.

Ha a lakásban szeretnénk gyönyörködni benne, és vázába szeretnénk tenni, akkor kora reggel szedjük le a kertből, mert délutánra összehúzódik a tányérja.

Minden napraforgó több ezer pici virágból áll. A sárga szirmok és barna „központok” egy-egy virágot jelentenek. Egy nagy napraforgó tányérjában akár 2000 darab is lehet.

Az európai művészetben is rangos helyet foglal el, gondoljunk csak Van Gogh csodálatos képeire. De nem kell ilyen mélységekben kutakodnunk, a napraforgó virága megjelenik textíliákon, porcelán tárgyakon is.

Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

Fotók: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.