Közélet

Folyamatosan irtják a szúnyogokat Szegeden, de miért van még mindig ennyi?

Folyamatosan irtják a szúnyogokat Szegeden, de miért van még mindig ennyi?

2020. július 7., kedd
Folyamatosan irtják a szúnyogokat Szegeden, de miért van még mindig ennyi?

Folyamatosan gyéríti a szúnyogokat Szeged térségében is a katasztrófavédelem, de a nagy mennyiségű csapadék és a megáradt Tisza miatt nehezebb a feladatuk.

– Márciusban kezdtük meg a vízparti agglomerációk feltérképezését, mivel évről évre vannak újabb gócpontok, ahol lárvák jelennek meg. Április első hetében már biológiai gyérítést is végeztek a szakemberek, majd a szúnyoglárvák kifejlődésével májusban megkezdődtek a földi kémiai kezelések – mondta lapunk kérdésre Dóka Imre tűzoltóőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hozzátette, hogy a gyérítésre szeptember 30-ig van lehetőség, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus végéig a munkák nagyobb része befejeződik.

A lakosság is jelezheti, ha gyérítést igényel

Mivel a gyérítések területe és gyakorisága a szúnyogok számától függ, pontosan csak egy-másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol és hány hektáron permeteznek a következő napokban. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb a szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg. A jó helyismerettel rendelkező rovarszakértők országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. A szakértők mellett a lakosság is jelezheti az önkormányzat felé, ha valahol szükségesnek érzik a gyérítést. Ezeket a bejelentéseket a katasztrófavédelemhez továbbítják, ahol megvizsgálják és megteszik a szükséges lépéseket.Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

A gyérítésben érintett települések körét egy-másfél héttel előre határozzák meg. Azt, hogy az adott héten mely településeken, milyen napon és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, akatasztrófavédelemweboldalán a szúnyoggyérítés menüpont alatt érhető el. A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista.

Az időjárás is befolyásolja a szúnyogok számát

Az utóbbi napokban akadt olyan este, amikor az elviselhetőnél több szúnyog zavarta a szegedieket. Ebben egyértelműen az időjárás a ludas. – Az erős csapadékos időjárást mindig felmelegedés követi, ez gyakorlatilag hullámhegy-hullámvölgyben követte egymást az elmúlt a hónapban. Ez befolyásolja a szúnyogok számát is és a gyérítés kivitelezését is. Éppen ezért hétről hétre emelkedik azoknak a területeknek a száma, ahol gyérítést végzünk – kaptunk magyarázatot a helyettes szóvivőtől az elmúlt napok kisebb szúnyoginváziójára.

Az elmúlt hetek időjárása, a Tisza és Maros áradása, valamint az árkokban megrekedt vizek, belvízzel elöntött területek is kedveztek a szúnyogok szaporodásához. Ilyenkor a szúnyoglárvából akár egy hét alatt is kifejlett csipőszúnyog lesz, éppen ezért a védekezés is intenzívebb. Amíg a múlt héten országosan 63 ezer hektáron 200 települést kezeltek, addig ezen a héten több mint 100 ezer hektáron 450 településen végeznek gyérítést. A katasztrófavédelem oldalán található táblázat szerint kedden Szegeden 3 ezer hektáron gyérítenek, a megyében az egész hetet tekintve több mint 15 ezer hektárt kezelnek.

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés. A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket és máris sokat tettünk a szúnyogok ellen.

Biológiai és kémiai "hadviselés"

Két módszerrel dolgoznak a szakemberek. A kémiai, úgynevezettULV- vagy melegködös technológiával végzik a kifejlett szúnyogok elleni védekezést földi járművekről , alárvák tenyészőhelyeit biológiai készítménnyel légi úton kezelik. Hétfőn napközben a Szegedhez közeli vízparti területeken már végeztek légi gyérítést.Az alkalmazott irtószerek nem ártalmasak az emberekre és a háziállatokra, a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak több ezerszeres dózisban okoznak mérgezést.

Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, mivel azonban a készítmény zárt térben lassabban bomlik le, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat, ablakokat. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg! A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet.

   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.