Közélet

Egymillió forintra büntette a politikust az adatvédelmi hatóság

Egymillió forintra büntette a politikust az adatvédelmi hatóság

2020. július 11., szombat
Egymillió forintra büntette a politikust az adatvédelmi hatóság

Egymillió forintos adatvédelmi bírságot kapott Hadházy Ákos a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságtól (NAIH) – írta közleményében a független országgyűlési képviselő.

A Magyar Hírlap szerint a politikus csütörtökön kapta kézhez a határozatot, amelyben Péterfalvi Attila elnök jogsértőnek minősítette a 2018-19-ben az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtés során kapott kapcsolattartási adatok kezelését. A NAIH elnöke utasítottaa képviselőt, hogy törölje ezeket az adatokat. Hadházy nem ért egyet a döntéssel, az ellen jogorvoslattal fog élni a bíróság előtt. Szerinte a határozat időztése politikailag motivált, ennek célja, hogy „az ellenzék kezében ne legyen hatékony kommunikciós eszköz, illetve a kormánypropaganda azt harsoghassa, hogy a képviselő törvényt sértett”. Hadházy úgy látja, hogy a határozat maga az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) szándékos félreértelmezésén alapul. A kapcsolattartási adatokat a magyar polgárok önként adták meg: saját kezűleg írták a gyűjtőívekre, ha akarták. A politikus szerint a NAIV ezt próbálja úgy beállítani, hogy az aláírók nem járultak hozzá „kifejezetten” az adataik kezeléséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.