Közélet

A vásárhelyi ezermester dialíziskészüléke

A vásárhelyi ezermester dialíziskészüléke

2020. július 27., hétfő
A vásárhelyi ezermester dialíziskészüléke

Ma hatvanegy éve, 1959. július 27-én a Hétfői Hírek szalagcíme tudatta: „Működik Szegeden az első mesterséges vese.”

Nem kis jelentőségű hír volt ez, hiszen a nyomasztó technikai és anyagi fölényben lévő Nyugaton sem volt még elterjedt a dialízissel való kezelés. A 1950 előtt egy holland-amerikai kutatópáros, aztán egy svéd, majd egy kanadai team alkotott a vesebetegeknél alkalmazható berendezést. Mindegyik készüléknek megvolt a maga előnye és hátránya.

1952-ben a spanyol Bartrina doktor is bemutatta a maga eszközét. Nagy sikere volt. A kutatási eredményeket közkinccsé tették, és számos helyen indultak meg a gyártási kísérletek. Magyarország is kivette ebből a részét, igaz, csak manufakturális körülmények közt. Egy igazi ezermester, a hódmezővásárhelyi kisiparos, Bagi Jenő technikus kísérletező kedvének volt ez köszönhető. Miután alaposan tanulmányozta a Bartrina-művesét, fémkeretek segítségével celofánlemezekből kamrát épített. Ez lett a dialízistér. Kezeléskor a betegtől levett vérrel feltöltötték, a dializáló oldatba merítették, 38 fokos hőmérsékleten tartották. Az egy négyzetméternyi felületű celofán féligáteresztő-hártyaként működve szűrte ki a vér méreganyagának egy részét. Két óra múltán a megtisztított vért visszajutatták a páciens érrendszerébe. Az idők során a készülék korszerűsödött, ikerkamrát alkalmazva növelték a hatásfokát. Az áttörést végül a keringésbe kapcsolt művese jelentette.

Szeged nem csupán e dologban volt kezdeményező. Magyarországon 1962-ben zajlott az első szervátültetés: a

Szegedi Orvostudományi Egyetem klinikájának sebészcsoportja egy

vesebeteg testébe operált működőképes szervet. A beavatkozás műtéttechnikai értelemben sikeres volt, de a kilökődés veszélye mindig ott kísért, és sajnos be is következett. A páciens életét a beültetés révén 79 nappal meg tudták hosszabbítani, de többet nem tehettek… Végül 11 évet kellett várni, hogy a veseátültetés programszerűen elinduljon. Azóta a fővárosban és a vidéki klinikákon több ezer műtét zajlott, és a többi szakterület eredményeivel, a tüdő-, a máj- és a szív-transzplantációkkal együtt a teljes átültetésszám épp a napokban érte el a 11 ezret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.